Opada broj ilegalnih ulazaka u EU preko balkanske rute
Frontex

U izvještaju Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) navodi se da je broj ilegalnih prelazaka granice iz država Zapadnog Balkana u EU u prvoj polovini godine opao za 75 odsto

Broj ilegalnih prelazaka granice iz država Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju (EU) je u prvoj polovini godine opao za 75 odsto, naveli su u Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Frontex). Iz Frontexa su pojasnili da su njihovi preleminarni podaci pokazali da je na zapadnobalkanskoj i centralnomediteranskoj migrantskoj ruti zabilježen najveći pad ilegalnih prelazaka granice, kao i da je među ilegalnim migrantima najviše državljana Sirije, Malija i Avganistana.

“U periodu od januara do jula 2024. godine broj otkrivenih ilegalnih prelazaka na zapadnobalkanskoj ruti je nastavio značajno da opada na nešto više od 12.400, dok je u istom periodu na centralnomediteranskoj ruti zabelježen pad od 64 odsto odnosno 32. 200 prelazaka. Ipak, centralni Mediteran ostaje najaktivniji migratorni put ka EU. Ovogodišnje smanjenje može se pripisati uglavnom preventivnim merama tuniskih i libijskih vlasti da ometaju aktivnosti krijumčara“, navode u Frontexu.

Zapadnobalkanska ruta odnosi se na nezakonite dolaske u EU kroz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, i prethodnih godina je bila jedan od glavnih migracijskih puteva prema Evropi.

U izvještaju Frontexa upozorava se i da su Zapadna Afrika ruta i Istočni Mediteran rute u kojima je zabilježen rast ilegalnih prelazaka, od 154 i 57 odsto. Na istočnim granicama EU registrovan je porast ilegalnih prelazaka od 195 odsto, dok je na granici između EU i Velike Britanije broj otkrivenih prelazaka porastao za 22 odsto. Prema zvaničnim podacima Frontexa na zaštiti granica EU angažovano je 2.900 oficira i osoblja te agencije.

Frontex je u novembru 2023. zvanično počeo sa operativnim aktivnostima u Crnoj Gori, prema Sporazumu između EU i Crne Gore koji je potpisan u maju iste godine. Prema sporazumu 60 pripadnika Frontexa raspoređeno je na crnogorskoj granici.