26 C
Kotor

Slušaj online radio

Opera i ljubav u Budvi sa Petrom Radulović

Opera i ljubav u Budvi sa Petrom Radulović
Petra Radulović

Mlada operska diva Petra Radulović, sopran iz Kotora, čija evropska i svjetska karijera ide uzlaznom linijom, održaće svoj solistički koncert večeras, 20. avgusta u 21h u Crkvi Santa Maria in Punta, u okviru programa Budva Grad Teatra.

-Za klavirom ćete imati priliku da čujete divnu Jelenu Polović Šiljeg, a kao gosti koncerta nastupiće violončelista Kosta Popović, stipendista Fondacije “Miloš Karadaglić” i pijanista Petar Popović. Ime koncerta je “Opera e amore” (“Opera i ljubav”), te ovo neće biti običan koncert, već ću govoriti o ženskim likovima koje interpretiram, o njihovom položaju u društvu i njihovim ljubavnim odnosima, objavila je na svom fejsbuk profilu Petra Radulović, dobitnica prve stipendije Fondacije Miloš Karadaglić 2023/2024.

Paralelno sa školovanjem u Gimnaziji Kotor, Radulović je pohađala solo pjevanje u klasama profesorki Aleksandre Dobriše i Milice Lalošević u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru. Nastavila je obrazovanje 2015. godine na Boston Arts Academy u Masačusetsu, a sljedeće godine na St. Croix Preparatory Academy u Stilvoteru, u Minesoti. Od 2018. studira pjevanje na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, prvo u klasi prof. Regine Köbler, zatim od 2020. u klasi prof. Rainera Trosta. Diplomirala je u septembru 2022, a od oktobra 2023. nastavlja sa master studijama, smjer opera, u klasi prof. Helen Malkowsky i prof. Hartmuta Kajla.

Bila je solistkinja Državne opere u Hanoveru, kao članica njihovog ansambla Međunarodnog operskog studija. U hanoverskoj operi je nastupila kao Alma u njemačkoj praizvedbi Eversovog Humanoida, Janthe u Marschnerovom Der Vampyr, Barbarina u Mozartovoj Le nozze di Figaro, Kammerjungfrau u ter Schiphorstovoj Die Gänsemagd, Johanna u Sondheimovom Sweeney Toddu i kao La contessa di Ceprano i Un paggio della Duchessa u Verdijevom Rigolettu. Sezona 2022/23. uključuje, između ostalih, Floru u Brittenovom The turn of the Screw, Erste Nymphe u Dvoržakovoj Rusalki i Madeleine Usher u Glassovom The Fall of the House of Usher. Iza sebe ima preko dvadeset solo uloga izvedenih na operskoj sceni. Ove sezone se u Hanover vraća na scenu kao gost u ulozi Papagene u Mocartovoj Čarobnoj fruli, te ponovo u ulozi Madeleine. Povratkom u Beč 2024. vraća se na scenu teatra Dvorca Šenbrun sa debijem u ulozi Ane Rajh u Nikolajevoj operi Die lustigen Weiber von Windsor.

Jelena Šiljeg

Jelena Polović Šiljeg  zaposlena je  kao  nastavnik Uporednog klavira klavirski saradnik na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje je započela u Budvi, a poslije završene srednje muzičke škole „Dr. Vojislav Vučković“ u Beogradu, diplomirala je klavir u klasi prof. Jokut Mihajlović i završila specijalističke studije u klasi prof. Biljane Gorunović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Školovanje je nastavila na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču u klasi prof. Dejvida Luca upisavši šestogodišnje studije na smjeru za Klavir i vokalnu pratnju. Tamo je magistrirala u junu 2011. godine, a završni ispit je položila sa odlikovanjem. Trenutno se nalazi na doktorskim akademskim studijama na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, smjer klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića.

Svoj prvi solistički koncert imala je na Festivalu Budva Grad Teatar 1996. godine, na kojem je potom nastupala još nekoliko puta. Bila je oficijelni korepetitor na međunarodnom takmičenju CIAO  u Beogradu i Kotoru u okviru KotorArt festivala 2023. god.

/M.D.P./

Najčitanije