20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opozicija: Otoci i priobalje ostaju bez ribara

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Opozicioni saborski zastupnici upozorili su u srijedu da zbog loših politika hrvatski otoci i priobalje ostaju bez ribara i ribarstva kao tradicionalne gospodarske djelatnosti, dok vladajući odgovaraju da je ograničavanje izlova ribe poljoprivredna politika Evropske unije.

”Prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju bilo je otprilike 25 hiljada ribara na otocima i u priobalju, a sada ih je samo oko 3500, od kojih je aktivno njih 40 posto”, upozorila je zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek tijekom rasprave o izmjenama Zakona o morskom ribarstvu i Zakona o akvakulturi.

Ostali ribari su, dodala je ‘poluaktivni’ ili ne ribare jer im se ne isplati, s obzirom da prema pravilnicima imaju pravo uloviti samo pet kilograma ribe za prodaju.

”Doveli smo se u situaciju da gotovo više nemamo ribara koji bi mogli svojim ribarskim tradicijskim alatima, mrežama i parangalima, loviti za vlastitu prehranu i legalnu prodaju te tako popuniti obiteljski budžet”, ustvrdila je zastupnica, predloživši vraćanje dozvola za mali obalni ribolov.

Zastupnik Mosta Marin Miletić smatra da uskoro neće imati tko loviti ribe zbog sve manje ribarske flote. Hrvatska je, dodao je, 2013. imala ukupno 2005 koća i plivarica, a 2020. taj se broj smanjio na 1552.

Miletić (Most): Dobio sam osjećaj da sve ide prema gašenju hrvatskog ribarstva

”U razgovoru s ribarima i ljudima na otocima dobio sam osjećaj da sve ide prema gašenju hrvatskog ribarstva. Možda ćemo imati dvije ili tri velike firme kojima će netko pogodovati. I tako će netko okretati milijune na tuni, a vi mali ribari, prošlo je vrijeme za vas”, izjavio je zastupnik Mosta.

Zastupnik iz kluba Socijaldemokrata Nikša Vukas također je prozvao resorno ministarstvo da ne pomaže malim ribarima niti potiče mlade ljude koji žive na otocima da se bave ribarstvom ako bi to htjeli.

”Na Mljetu ste zabranili domicilnom stanovništvu da u zoni Nacionalnog parka može ribariti. Pa pustite im jednu, dvije mreže, kamo sreće da ti ljudi ostanu tu živjeti i da mogu raditi”, rekao je.

Vukas je kao dobar primjer istaknuo Italiju jer ”izbjegava Europsku uniju koliko god može”, dok Hrvatska odmah prihvaća sve što treba.

”Mi odmah sve dogovorimo, i elektronski očevidnik i raznu opremu, tako da bi naši brodovi trebali izgledati kao ‘space shuttle’. Ne znam tko će s njima ribariti”, naglasio je zastupnik Socijaldemokrata.

Jenkač (HDZ): Oporba prije tražila veća ograničenja izlova riba

HDZ-ov zastupnik Siniša Jenkač prigovorio je oporbenim zastupnicima da su u prijašnjim raspravama vezanim uz poljoprivredu tražili veću zaštitu okoliša i veća ograničena glede izlova riba, da bi sada izražavali bojazan da mali ribari neće više moći loviti ribu.

“Čitava poljoprivredna politika Europske unije ide prema tome da se ograniči izlovljavanje ribe, ali koliko čujem, ribe ima tako da nema straha za ribu. Ono o čemu bi trebalo razmisliti jest mogućnost nasljeđivanja ribarskih dozvola za te male ribare, tako da ova djelatnost ostane u obitelji, u tradiciji”, kazao je Jenkač.

Zakonom o morskom ribarstvu utvrđuju se ciljevi ribarstvene politike, način gospodarenja, zaštita obnovljivih bioloških bogatstava, uvjeti obavljanja ribolova, upravljanje ribarskom flotom i nadležna tijela za potpore u ribarstvu, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Odbacio je navode iz redova oporbe o lošem stanju hrvatskog ribarstva, istaknuvši pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci.

“U 2022. godini izvezeno je 66 tisuća tona ribe vrijedne 312 milija eura, a uvezeno je tri tisuće tona manje, no s daleko manjom financijskom vrijednošću. Dakle, izvozimo kvalitetniju ribu, iz većih cjenovnih kategorija”, naglasio je Pavić.

Nakon rasprave o ribarstvu, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg predstavio je izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, a kojom je dobna granica za umirovljenje vojnika i mornara podignuta s 45 na 50 godina.

Izvor:Hina

Najčitanije