24 C
Kotor

Slušaj online radio

Opremljen IT kutak u biblioteci OŠ Drago Milović

Posjeta OS Drago Milovic

Realizovanje projektnih aktivnosti u okviru Romacted II programa



Predstavnici Opštine Tivat i kancelarije Savjeta Evrope obišli su danas nedavno opremljen IT kutak u biblioteci OŠ „Drago Milović“, formiran sa ciljem digitalne edukacije učenika, pripadnike RE populacije. Opremanje IT kutka sa deset lap top računara i projektorom realizovano je u sklopu druge faze Romacted programa koji zajednički finansiraju Evropska Unija i Savjet Evrope. Opštini Tivat odobren je 15.000€ vrijedan grant.

„Tivat je Opština u kojoj se prepoznaje posvećenost pitanjima kvaliteta života RE populacije, o čemu svjedoči niz projekata koje je lokalna uprava sprovela. Lokalni akcioni plan iz ove oblasti zasnovan je na realnim potrebama zajednice“ – istakla je prilikom posjete Tivtu Milica Kovačević, koordinatorka Romacted programa. Tokom njenog susreta sa predsjednikom opštine Željkom Komnenovićem zaključeno je, da je buduće aktivnosti važno usmjeriti na pitanje stanovanja i druga važna egistencijalna pitanja RE zajednice u Tivtu.

„Svjesni smo svih problema sa kojima se susreću pripadnici RE zajednice i naša je obaveza da radimo na njihovom rješavanju. Aktuelno je pitanje sanacije Lovanje, na kojoj živi dio ove populacije. Nadamo se pomoći neke međunarodne humanitarne organizacije koja bi zajedno sa nama ušla u finansiranje novih stambenih objekata“ – istakao je Komnenović tokom sastanka.

U sklopu II faze Romacted projekta, svoj radni angažman u Opštini Tivat otpočeo je mladi Valjmir Rama, koji će naredna četiri mjeseca imati priliku da se upozna sa administrativnim poslovima Sekretarijata za društvene djelatnosti. On je sa predsjednikom opštine potpisao ugovor o svom radnom angažmanu, zahvalivši se na pruženoj prilici.

Posjeti kompjuterskoj učionici u tivatskoj osnovnoj školi prisustvovali su: sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Tivat Olivera Mišković Vidojević, savjetnica za projekte u Opštini Tivat Ivona Petrović i predstavnici kancelarije za RE populaciju Ljuljeta Baljaj Vučković i Džafer Brahimi. Prisutne je pozdravila direktorka škole Slavka Mirković, koja se zahvalila na doniranoj opremi, potvrđujući da Savjet Evrope i Opština Tivat imaju školu kao pouzdanog partnera u implementaciji ovakvih projekata. Ona je najavila kako će naredne sedmice početi obuke na doniranoj opremi.

Ciljevi II faze Romacted projekta su usmjereni na poboljšanje lokalne demokratije, odgovornosti, inkluzivnosti i reagovanja prema romskim građanima. Dvije nove komponente, u poređenju sa prvom fazom koja je bila implementirana od 2017. do 2020. godine, fokusirane su na ublažavanje posljedica koje je prouzrokovao virus Covid-19 u romskim zajednicama i odgovorno budžetiranje prema Romima.

Najčitanije