33.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor omogućila besplatan đački prevoz

Opština Kotor – foto Boka News

Učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji opštine Kotor, a koji koriste prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju i putuju sa udaljenosti od dva do pet kilometara, imaće besplatan prevoz. Odlučili su tako odbornici Skupštine opštine Kotor na 23. sjednici, održanoj 30. maja, usvojivši Odluku o participaciji troškova prevoza za učenike sa teritorije opštine Kotor.

Pravo na participaciju troškova prevoza ostvariće i učenici koji putuju do škole na relaciji od pet i više kilometara. Učenici osnovne škole u visini od 60 posto cijene đačke karte, a učenici srednjih škola od 80 posto, dok učenici čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje ostvaruju pravo na participaciju u iznosu od 50 posto mjesečne karte.

Budžetom Opštine Kotor za 2024. godinu za ovu namjenu opredijeljeno je 150 hiljada eura. Pravo na participaciju troškova prevoza učenici ostvaruju u periodu trajanja školske godine, a sredstva će biti isplaćena i za aktuelno drugo polugodište.

Participacija prevoza za učenike u ranijem periodu na teritoriji opštine Kotor nije bila uređena na ovaj način, stoga će donesena odluka pozitivno uticati na prava učenika i budžet njihovih porodica. Osim značajne finansijske podrške obrazovanju, ovom odlukom će se uticati i na ublažavanje saobraćajnih gužvi.

Najčitanije