18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat državu tuži Upravnom sudu?

Gužve na aerodromu Tivat foto S.L

Opština Tivat do danas nije dobila formalni zahtev Ministarstva saobraćaja da ona državi bez nakande prenese pravo raspolaganja nad oko 225 hiljada kvadrata zemljišta u i oko kompleksa aerodroma Tivat, potvrdio je to nezvanično gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS).

Vlada je na sjednici od 23. maja (sa izmjenama od 30. maja) usvojila informaciju o podnošenju predloga Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad ovim zemljišnim kompleksom sa Opštine na Vladu, bez naknade. To se zemljište vodi kao državno, s tim što je do sada pravo raspolaganja imala Opština Tivat. Lokalna vlast je dio ove imovine do sada izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode.

Iz Vlade se na pravo da od Opštine preuzmu imovinu, pozivaju na Zakon o državnoj imovini, član 35, stav 1 koji kaže – “Ukoliko je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori, bez naknade”.

“Shodno navedenoj zakonskoj odredbi Opština Tivat je dužna da Crnoj Gori prenese pravo raspolaganja na nepokretnostima, bez naknade, radi ostvarivanja javnog interesa za potrebe izgradnje i proširenja aerodroma Tivat putem davanja koncesije.”- navedeno je u odluci Vlade.

Kabinet prmeijera Duška Markovića (DPS) pokušava da na ovakav način “riješi” sporna imovinska pitanja sa zemljištem u i oko Aerodroma Tivat a koje je Državnom studijom lokacije predviđeno za širenje te vazdušne luke. Bez raščišćavanja pitanja imovine Vlada ne može raspisati tender za izbor koncesionara kojem će na 30 godinja izdati u zakup aerodrome u Tivtu i Podgorici. Raspisivanje tog tendera u više navrata je dio sada kao gotovu stvar, najavljivao ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS), ali se ispostavilo da u tenderskoj dokumentaciji koju je njegov resor pripremao postoji niz nedostataka i nezakonitihn riješenja, zbog čega tender ni do danas nije raspisan, iako se po prvobitnim Nurkovićevim najavama, u ovo doba crnogorski aeerodromi već trebali diobiti novog gazdu iz inostranstva.

Prema nezvaničnim saznanmjima, iako od Nurkovića Tivćani nisu dobili formalni zahtjev da Vladi prebace pravo raspolaganja nad njihovom zemljom, Uprava za nekretnine već je krenula u postepenu izmjenu prava upisanih nad “sporne” 124 katastarske parcele upisane u listove nepokretnostin 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata, prepisujući i pravo rapsolaganja nad njima sa Opštine na državu. To se navodno radi, nakon što je Ministarstvo finansija 4.jula odbilo  žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu u tom gradu prenese sa Opštine na državu.

Aerodrom Tivat

Riječ je inače o parcelama koje se nalaze sa sjeverne, zapadne, istočne i jugoistočne strene aktuelnog aerodromskom kompleksa od kojih se neke bukvalno “naslanjaju” na ogradu aerodroma. Parcele varijaraju u veličini od samo 1 kvadrat koliko iznosi površina par njih najmanjih, do čak 68.557 kvadrata koliko izbniosi površina parcele što se nalazi između ograde piste aerodroma i Jadranske magistrale na istoku, a koja je po katastru, “šuma 3.kategorije”. Po kulturi, parcele koje Vlada traži da joj Opština bez naknade ustupi pravo raspolaganja, su nekategorisani putevi, neplodno zemljište, pašnjaci, kanali, šume, livade, bare, ali  garaže i pomoćni objekti. Neke od njih nalaze se bukvalno na “pjeni od mora” obližnje uvale Kalardovo. Imajući u vidu procjenu vrijednosti zemljišta unutar kompleksa aerodroma Tivat koju su sudski vještaci u sporovima koje neki građani vode sa državom tražeći povraćaj ili obeštećenje za oduzetu im privatnu imovinu, a koja iznosi 109 eura za kvadrat, Vlada ovako admionistrativnim putem pokušava da od Opštine Tivat oduzme imovinu vrijednu oko 24 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave Tivta, oni će nakon odluke Ministarstva finansija da ne prihvati žalbu Opštine, protiv ovakve odluke Vlade podnijetu tužbu Upravom sudu. Odbornički klub čanice vladajuće koalicije – Socijaldemokrata Tivat, zatražio je hitnu vanrednu sjednicu Skupštine Opštine kako bi se zatražila informacija o postupku preknjižavanja zemljišta Opštine na kompleksu aerodrome, a takav njihov stav podržava I druga članica vladajuće koaliciej HGI, kao i najveći dio opozicije. Najjača tivatska vladajuča stranka DPS koja sa 17 odbornika I sama ima većinu u lokalnom parlamentu, do sada se o tome nije javno izjašnjavala.

Inače, u anketi koju je ovom povodom prošle nedjkelje na svom sajtu sproveo lokalni javni servis Radio Tivat, više od četiri petine građana izjasnilo se protiv ovakve namjere kabineta premijera Markovića. Na pitanje: “Da li je opravdana odluka Vlade CG da zemljište na Aerodromu Tivat postane državno vlasništvo?” – pozitivno je odgovorio 51 građanin ili 13,14% a negativno 337 ili 86,86% onih koji su učestvovali u anketi.

Prije stupanja na snagu aktuelnog katastra, na Opštinu Tivat se prema dokumentaciji tadašnje Direkcije za nekretnine Crne Gore, u isključivom vlasništvu, ili suvlasništvu sa privatnim licima, kao svojina vodilo oko 45 odsto od ukupno oko milion kvadrata površine aerodroma Tivat sa zaštitnim pojasem. Dobar dio te zemlje u međuvremenu je postepeno administrativnim putem, sa Opštine prepisan na državu, koja se pritom samo pozivala na Zakon o državnoj svojini. Do sada je država kroz promjene u katastarskoj evidenciji, bez ikakve odštete, Tivtu oduzela skoro 300 hiljada kvadrata zemlje na aeropdromu što vrijedi preko 30 miliona eura. To je urađeno uprkos činjenicama da Opština i država nisu ista pravna lica kao i tome da je Opština Tivat a ne tadašnja SR Crna Gora, odnosno država SFRJ, bila kupac, poklonoprimac ili korisnik ekspropijacije kada je lokalna uprava pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, sticala tu zemlju od dotadašnjih njenih privatnih vlansika, a sve sa namjerom da se ovdje izgradi aerodrom.

Izvor:S.L

Najčitanije