24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat počinje implementaciju IPA projekta “Apollo” – kroz projekat do fotonaponske elektrane i električnog minibusa

Opština Tivat počinje implementaciju IPA projekta “Apollo” – kroz projekat do fotonaponske elektrane i električnog minibusa
Opština Tivat – foto Boka News

Kroz projekat do fotonaponske elektrane na krovu administrativne zgrade Opštine i nabavka minibusa na električni pogon za uspostavljanje linije od Aerodroma Tivat do centra grada



Opština Tivat započinje implementaciju IPA projekta “APOLLO – APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions” čiji je opšti cilj unaprjeđenje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Neke od aktivnosti koje će Opština Tivat realizovati su izgradnja fotonaponske elektrane na krovu administrativne zgrade Opštine i nabavka minibusa na električni pogon za uspostavljanje linije od Aerodroma Tivat do centra grada.

u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost u javnom sektoru.

Ukupna vrijednost projekta je 2.262.234,00 eura, dok je iznos namjenjen Opštini Tivat 478.182,60 eura. Razdoblje realizacije projekta je od 15.7.2024. do 14.1.2027.

Projekat APOLLO omogućiće analizu trenutnog stanja u privrednom i energetskom sektoru. U sklopu izrađenih analiza definisaće se preporuke za daljnji razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) te načini za uspostavljanje energetskih zajednica i primjenu OIE u javnom sektoru sa scenarijima međuregionalne prekogranične saradnje.

Takođe, projektom će se uspostaviti inovativna baza znanja u obliku digitalnog alata/web platforme (EE&RES Tool). Ovako izrađen alat imaće otvoren pristup za sve zainteresovane subjekte, te će pružati aktuelne informacije i edukativne sadržaje za sticanje novih znanja o OIE i energetskoj efikasnosti. Projektom će se u svrhu uspostavljanja energetskih zajednica u prekograničnom području izgraditi novi fotonaponski sistemi, odnosno fotonaponske elektrane na različitim lokacijama. Izgradnjom sistema, omogućiće se korišćenje OIE uz značajno smanjenja troškova rada u lokalnim institucijama.

Osim u građevinskom sektoru, projekt APOLLO će i u saobraćajnom sektoru pokazati kako se uvođenjem vozila na električni pogon može uticati na smanjenje emisije CO2 uz značajne uštede. Sa ciljem podizanja svijesti o prednostima korišćenja OIE, organizovaće se specijalizovane edukativne radionice za širu javnost, donosioce odluka i javna tijela, te će se ojačati znanja i kapaciteti timova za energetsku efikasnost.

Vodeći partner projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a pored Opštine Tivat partneri su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG i Grad Mostar.

Projekta “APOLLO – APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions” se finansira u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021– 2027.

Najčitanije