17 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat sprovodi istraživanje o strukturi vlasništva nad psima – „Popis pasa“

Opština Tivat sprovodi istraživanje o strukturi vlasništva nad psima – „Popis pasa“
Popis pasa Tivat

Opština Tivat – Sekretarijat za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti obavještava zainteresovanu javnost da će ovog mjeseca biti sprovedeno sveobuhvatno istraživanje o strukturi vlasništva nad psima „Popis pasa”, kao početni i temeljni korak kontrole populacije pasa na svojoj teritoriji. Predviđeno je da aktivnosti popisivanja otpočnu u trećoj nedjelji septembra i traju sve dok ne bude završen obilazak svih mjesnih zajednica.

Projekat „Popis pasa“ predstavlja početne aktivnosti koje lokalna samouprava preduzima u skladu sa Lokalnim planom kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Tivat 2024–2029. godini, sa namjerom da trajno i efikasno riješi probleme koji se vezuju za napuštene pse, ali i poboljša uslove držanja kućnih ljubimaca.

Popis će obuhvatiti sve vlasničke pse koji se nalaze na teritoriji opštine Tivat, a čiji vlasnici imaju prebivalište u ovoj opštini. Popis ne obuhvata pse čiji vlasnici privremeno borave u opštini (turisti ili u posjeti iz drugih gradova), ističu iz Sekretarijata za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti.

„Molimo sve vlasnike pasa da prilikom popisa sarađuju sa ovlašćenim i obučenim licima koja će obilaziti domaćinstva, te da pruže tačne informacije koje budu od njih zatražene. Takođe, podsjećamo da je u skladu sa zakonskim propisima obavezno identifikovanje, registrovanje i vakcinisanje pasa protiv bjesnila“ – iz Sekretarijata napominju i pozivaju građane da se za sva dodatna pitanja i informacije obrate putem mejl adrese: sekretarijatsks@opstinativat.me i broja telefona: 032/661-345. 

Cilj istraživanja je da obezbijedi sveobuhvatne i uporedive podatke koji su neophodni za procjenu početnog stanja koje će kasnije poslužiti za procjenu uspješnosti lokalnog plana. Krajnji cilj lokalnog plana je da Opština razvije održiv lokalni mehanizam koji na human, a ujedno efikasan način, rješava problem (ne)kontrole populacije pasa, te da unaprijedi uslove za njihovo držanje i istovremeno obezbijedi opštu sigurnost građana.

Najčitanije