17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Orahovački zapisi, na pjenu od mora

Orahovački zapisi, na pjenu od mora
Orahovački zapisi

Knjiga “Orahovački zapisi” autora Lazara Božovića i Đura Avramovića biće predstavljena ljubiteljima bokeljskog kulturno-istorijskog i etnološkog naslijeđa u nedjelju, 4. avgusta u 20 sati na plažnom baru “Grota” u Orahovcu. O knjizi će govoriti novinar Duško Davidović i autori.

-Knjiga je posvećena Orahovcu od postanka mjesta do današnjih dana. Na 120 strana sa 120 fotografija dali smo detaljan opis života stanovnika u Gornjem i Donjem Orahovcu, od njegovog prvog pominjanja u arhivima iz XIV vijeka. Dali smo opis običaja, , tradicije slavlja za svadbe, Božić, Uskrs i krsne slave. Posebno poglavlje posvećeno je ribarstvu i pomorstvu – glavnim djelatnostima ovog bokeškog mjesta, kao i turizmu i razvoju marikulture u njemu. Opisali smo i prosvjetnu djelatnost u Orahovcu, školstvo, kulturno-zabavni život i sport. Poseban osvrt napravili smo na značajne istorijske ličnosti: Baja Pivljanina, kapetane Miloša Vukasovića, Jova Lučina Vukasovića i Branislava Ratkovića (prvog zapovijednika broda „Galeb“ na kome je plovio Tito), a svoje mjesto u knjizi našli su i dr Mitar Mirko Gopčević i vaterpolista Zoran Gopčević. Na kraju smo je „začinili“ zanimljivostima iz Orahovca kroz 20-ak kratkih crtica, najavio je Lazar Božović za Boka News.

Božović je istinski hroničar kulturno-istorijskih događaja i značajnih ličnosti u Boki Kotorskoj i njegovim rodnim Njegušima. Dvije monografije- „60 godina izviđaštva u Tivtu“ i „Tradicija maškaranja u Tivtu“, te knjige „Lukovića barake“ i “Tivatska pop-rok scena” posvetio je Tivtu u kome decenijama živi i radi.

/M.D.P./

Najčitanije