16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Organizovana kriminalna grupa krijumčarila turske državljane, dobili do 4.000 eura po osobi

Privođenje jedrilice u Baru – migranti / foto Pobjeda

Protiv turskih državlja K.P. (46) i G.E. (59) i Y. R. (49) podnijete su krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da su, djelovanjem organizovane kriminalne grupe, pokušali da, preko Crne Gore do Italije, prokrijumčare 39 državljana Turske jedrilicom “Posejdon”. Navodno su za ovu aktivnost krijumčarima plaćali 3.000 – 4.000 eura po osobi.

Pripadnici Sektora granične policije su 16. decembra oko 20 sati registrovali neprijavljeno isplovljavanje plovila iz uvale Trsteno – Budva i njegovo kretanje u pravcu otvorenog mora. Odmah su preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i u međunarodnim vodama, u pravcu Italije 17. decembra oko 4.35 sati zatekli i izvršili kontrolu jedrilice „Posjedon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom.

Izvršenom kontrolom utrvđeno je da se u plovilu nalazi 41 državljanin Turske.

Nakon zaustavljanja, plovilo je uz pratnju policije vraćeno u Luku Bar, gdje se pristupilo detaljnoj kontroli kojom je utvrđeno da su jedrilicom upravljali dva osumnjičeni G. E. i Y. R. i da se u njoj, osim njih dvojice, nalazilo još 39 turskih državljana, koji su suprotno Zakonu o graničnoj kontroli ilegalno prešli državnu granicu bez zakonom propisane kontrole. Navedeno plovilo je registrovano za prevoz devet putnika i članova posade.

– Odmah po saznanju za predmetni događaj službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija, sproveli su kriminalističku obradu i druge operativno taktičke mjere i radnje iz svoje nadležnosti čime je utvđeno da postoji sumnja da je navedeno krijumčarenje ljudi izvršeno u organizaciji organizovane kriminalne grupe, te da je jedrilicu „Posejdon“ obezbijedio K.P. i da je po ranije utvrđenom planu predalo licima G. E. i Y. R, kako bi njom prokrijumčarili 39 državljana Turske do Italije, a koji su za ovu aktivnost krijumčarima platili 3.000 – 4.000 eura po osobi – saopšteno je iz Uprave policije.

Sa svim je upoznat državni tužilac u Specijalnom državnom tužilšatvu koji je naložio da se 17. decembra u 20 sati uhapse državljani Turske G.E. (59) i Y.R. (49) i da mu se uz krivičnu prijavu privedu na dalju nadležnost zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Ovom krivičnom prijavom obuhvaćen je K.P. (46) državljanin Turske i za njim je raspisana lokalna potraga zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja drugih članova ove organizovane kriminalne grupe i njihovog procesuiranja.

Tokom ovih aktivnosti od izvršilaca krivičnog djela službenici Uprave policije su privremeno oduzeli oko 3.000 eura, pet mobilnih telefona i jedrilicu.

Osobe koje su bila žrtve krijumčarenja su smještene u Prihvatilište za strance.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije