16 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – Radionica gradnje suvomeđe

Orjen
Orjen

Planinarski’ klub „Subra“, odlučio je da i sam da svoj skromni doprinos očuvanju baštine i to kroz organizaciju prve – radionice gradnje suvomeđe na području Orjena.

Pozivamo zainteresovane da zajedno provedemo vikend u prirodi, na Orjenu, učeći i praktično radeći na tradicionalnoj vještini gradnje sa kamenom “u suvo”’.

Radionica će se održati u okolini planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) od petka popodne, 12. juna, do-nedjelje popodne, 14. juna.

U domu će biti obezbijeđen smještaj učesnika i teoretska nastava. Prijavljivale se vrši na e-mail subra@t-com.me do 10. juna. Broj učesnika je ograničen, a prednost imaju ranije prijavljeno. Dodatne informacije se mogu dobiti na telefon 069 360 803.

Cilj radionice je upoznati što širi krug ljudi sa drevnim tehnikama gradnje, izgledom, razlozima nastanka i nestanka, prednostima i manama gradnje suvomeđe, kao i- kulturološkim, pa i turističkim značajem ovog nasljeđenog tipa antropogenog pejzaža. Radionica će se realizovati kao kombinacija teoretskih predavanja i praktič nogradana terenu, gdje se nadamo da ćemo kao proizvod zajedničkog rada na kraju dobiti u tradicionalnom duhu uređenu okolinu planinarskog doma „Za Vratlom“, kao staru, novu neprolaznu kulturnu vrijednost.

Suvomeđa (suhomeđa) ili suvozid (suhozid), tradicionalni je vid gradnje koji je tipičan za dinarski krš, sa rasprostiranjem od obale mora pa sve do samih planinskih vrhova. Gradi se od prirodnog kamena, bez pomoćnih vezivnih materijala. Suvomeđa ima izuzetnu vrijednost kao iskonski dio predjela i predstavlja autentičan segment kulture življenja. Vrijednost najjednostavnije, a najdugotrajnije tehnike zidanja prepoznata je u cijeloj Evropi, te tako, primjera radi, postoji i Međunarodna asocijacija tehnike Ridanja suvozidom.

U susjednoj Hrvatskoj cijela tehnika zidanja u suvo zakonom  je proglašena nematerijalnim kulturnim- dobrom i njena promocija dio je turističke ponude.

Crnogorski Zakon o zaštiti kulturnih dobara prepoznaje- kulturni pejzaž kao- spoj prirodnih i antropogenih elemenata. Međutim, u praksi ne postoji nijedan kulturnu pejzaž na listi kulturnih dobara, niti se neko ozbiljnije bavi njihovom zaštitom i obnovom.

Ovaj prastari oblik- gradnje ne zagađuje, ni estetski ni funkcionalno, ne mijenja ekologiju staništa,, a takođe ne predstavlja strani element ni biljkama ni životinjama na čijem se staništu gradi.

Put-Crkvice-Ledenice
Put-Crkvice-Ledenice

Suvomeđe u Crnoj Gori ne samo da se više ne grade, već ni postojeće, neke i više stotina godina stare ,, nisu ni na koji način Zaštićene. Uz, pored, ili umjesto njih danas niču betonski zidovi. Suvozid bi za sve nas trebao biti turistički dragulj, a ne samo marginalizovani spomenik nekim- tamo davno prošlim, vremenima.

Suvomeđe obično povezujemo sa nižim, strogo primorskim krajevima, zaboravljajući pri tome da su iste građene i po krševitim planinama u zaleđu, kakvaje naprimjer Orjen. Ovdjejoš uvijek imamo kilometre i kilometre relativno očuvanih podzida, građenih u cilju formiranja terasastih njiva u vremenima intezivne upotrebe svake stope plodnog planinskog tla. Ovi kompleksi čine neraskidivu cjelinu sa prirodnim- pejzažem- i reper su svrstavanja Orjena u mediteranski kulturni krug.

Petak – 12. jun

18h: Okupljanje prijavljenih (punoljetnih, odnosno maloljetnih osoba sa staraocem) u pl. domu “Za Vratlom”.

19-20h: Teoretsko predavanje u domu na temu “Suvomeđe u Boki kroz istoriju”. 20h: Zajednička večera i projekcija prigodnog dokumentarnog filma.

Subota – 13. jun

07:45 – 8:30 Doručak

08:30 – 9:30 Teoretsko predavanje o načinu gradnje suvomeđe.

09:30 – 10:30 Obilazak starih suvomeđa i upoznavanje sa tehnikama zidanja (okolina doma) 10:30 – 12:00 Pripreme za rad na suvomeđama u okolini doma 12:00 – 12:30 Pauza za osvježenje (čaj-kafa)

12:30 – 14:00 Početak praktičnog rada na suvomeđama 14:00 – 15:00 Zajednički ručak 15:00 – 16:00 Slobodne aktivnosti

16:00 – 19:00 Praktični rad na suvomeđama u okolini doma 19:00 – 19:30 Pauza za osvježenje

19:30 – 20:30 Predavanje o značaju suvomeđa danas (ekološki, tradicijski i turistički aspekt) 20:30 – 21:30 Večera i druženje

Nedelja 14.jun

07:45 – 8:30 Doručak

08:30 – 10:00 Praktični rad na suvomeđama u okolini doma 10:00 – 10:20 Pauza za osvježenje (čaj-kafa)

10:20 – 11:30 Finalni rad na suvomeđama u okolini doma

11:45 – 14:00 Obilazak suhozidnog utvrđenja Grab (40-ak minuta udaljenog od doma) 14:00 – 16:00: Zajednički ručak, dodjela diploma, druženje i završetak programa

10-ak dana kasnije otvaranje izložbe fotografija snimljenih na radionici, kao i izabranih fotografija starih suvomeđa podorjenskih sela.

Mašo Čekić, novinar, publicista, gastronom i čovjek uključen u mnoge projekte vezene za očuvanje baštine.

Leso Mandić, po struci zidar, čovjek sa velikim praktičnim iskustvom. Stanovnik sela Kameno, a tokom ljeta i samog Orjena, sa katunom u podnožju Subre.

Miraš Martinović, novinar i publicista. Njegov rad obilježavaju antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore.

Željko Starčević, arheolog, a u PK “Subra” graditelj kamenih pješačkih puteva po Orjenu.

Najčitanije