30 C
Kotor

Slušaj online radio

Jugo otkinulo bespravno postavljene pontone u uvali Brdišta

Dio od ukupno šest velikih betonskih plutajućih preiveznih pontona koje je nedavno u uvalu Brdišta kod Tivta dopremio izvjesni Ilija Stanković i bespravno vezao na poziciji u blizini koje postoji legalni manji priveni plutajući ponton čiji je zakupac komapnija „Montenegro Cruising“ iz Budve, danas su se pod udarima jakog južmog vjetra, otkinuli sa sidara.

Nošeni valovima i vjetrom, pontoni su se nekontorlisano kretali po južnom dijeu ove uvale i zaprijetili tamo vezanim malim barkama mještana obližnjeg naselja Brda. Mještani su na brzinu morali da sklanjaju barke da ih mnogo veći i teži pontoni ne bi uništili prilikom eventualnog udara, a alarmirana je i Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora. O svemu je obaviješteno i Morsko Dobro čiji je predstavnik za Tivat bio na licu mjesta. Pripadnici SZS Tivat takođe su izašli na teren, ali oni nemaju plovilo niti mogućnost da intervenišu na moru i tegle velike plutajuće objekte kao štoo su ovi pontoni.

Insppktor sigurnosti plovidbe Željko Lompar nam je kazao da je kontaktirao sa vlasnikom otkinutih pontona i naložio mu da ih pod hitno, osigura i spriječi da se pomjeraju tokom trajanja nevremena, a u očekivanju njihovog skorog potpunog uklanjanja iz uvale Brdišta. Inspekcija je naime, Stankoviću prije tri dana napisala riješenja o obaveznom uklanjanju pontona jer ih je on ovdje doveo bez dozvole Morskog Dobra i bez uporišta u Programu postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godina, a sa čim se Stanković navodno i saglasio. Njemu je ostavljen rok od 60 dana da izvadi pontonje i odnese ih iz uvale Brdišta, ali je današnje nevrijeme pokazalo koliko je dovlačenje ovih masivnih plutajulih objekata  ukupne dužine preko 100 metara na ovu lokaciju bilo i veliki sigurnosni rizik.

Uvala Brdišta

„Mi pratimo situaciju jer je vlasnik potonona najavio da su na putu ronioci koje je angažoivao i koji će uskoro ponovno vezati i usidriti pontone. O potencijalnoj opasnosti obaviješteni su vlasnici kompanije „Montenegro cruising“ čija su dva izletnička broda vezana u blizini, kao i osoblje obližnje Airport marine, tako da će svi preduzeti adekvatne mjere da ostala ovdje vezana ili usidrena plovila budu sigurna dok se pontoni ponovno adekvatno ne usidre. U svakom slučaju, zna se ko je njihov vlansik i ko će, ukoliko je bude, platiti dvu štetu“- kazao je Lompar.

Iako je uvala Brdišta relativno dobro zaklonjena od juga, udari tog vjetra u Boki juče su dostizali i brzinu od preko 80 kilometara na sat, a što je podiglo i prilično velike talase na moru u zalivu.

Izvor:S.L.

Najčitanije