24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje KotorArt-a u subotu, 13. jula

Otvaranje KotorArt-a u subotu, 13. jula
KotorArt

Beurenove pjesme – “Karmina Burana” Karla Orfa u čast maestra Miroslava Homena u izvedbi simfonijskog orkestra, horova i solista, sa preko 150 učesnika, uz dirigentsku palicu Roberta Homena



Izvedbom živopisne scenske kantate “Carmina Burana” kompozitora  Karla Orfa u subotu, 13. jula u 21.30 sati na trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, svečano će biti otvoreni 23. KotorArt Don Brankovi dani muzike. U čast Dana državnosti Crne Gore, a u znak sjećanja na maestra Miroslava Mira Homena (1940-2021), pod upravom maestra Roberta Homena, njegovog sina, ovo djelo izvešće Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije zajedno sa Dječjim horom JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora, kojim diriguje Vesna Ivanović, dok će u solo dionicama nastupiti Rovena Dželjilji, sopran, Matijas Dželji, tenor i Armand Ljikaj, bariton.

Ovo značajno djelo Karla Orfa nije slučajno izabrano za ovu priliku- naime, Miroslav Homen, Kotoranin porijeklom, u svojoj bogatoj karijeri izveo je “Karminu Buranu” preko 100 puta, te je ova muzičko-scenska postavka uz njegovog sina kao dirigenta, pravi omaž velikom zaljubljeniku u Kotor. O njegovom liku i djelu govori i kratki dokumentarni film u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

Pozivajući ljubitelje umjetničke muzike da dođu u subotu na ovaj spektakl u kome učestvuje preko 150 izvođača, iz KotorArta pojašnjavaju da je “Carmina Burana” djelo koje je vrlo izazovno za izvođenje budući da je za to potreban veliki orkestarski aparat, kao i dva hora.

O Karmini Burani

Radi se o jednom od najčešće izvođenioh horskih djela XXI vijeka. Naziv dolazi od latinske riječi “carmina”- pjesme, dok je ‘Burana’ latinizovana forma Beurena, imena benediktinskog manastira Benediktbeuren u Bavarskoj (Carmina Burana= Beurenove pjesme). Odnosi se na zbirku pjesama i poema s početka 13. Vijeka, koja je otkrivena u Beurenu 1803. godine, a objavljena u Njemačkoj 1847.godine.

Zbirka ima preko 1000 pjesama na latinskom, njemačkom i srednjovjekovnom francuskom jeziku, koje su napisali “Goliardi”, grupa pjesnika-muzičara koju čine naučnici i klerikalni studenti, uz humor  slaveći radost kafane, prirode, ljubavi i požude.

Tek 1934. godine, kada je Orf naišao na tekstove, napravljena je selekcija pjesama u prevodu na engleski jezik I objevljena pod naslovom “Vino, žene i pjesma”. Karl Orf je odabrao 24 pjesme na koje je komponovao ovu “živopisnu kantatu”. Karmina Burana je podijeljena na tri dijela – “Proljeće”, “U kafani” i “Dvor ljubav”i. Napisano između 1935. i 1936. za soliste, hor i orkestar, prvobitno je zamišljeno kao koreografisano scensko djelo.

O Miroslavu Homenu

Miro Homen

Muzička struja porodice Homen nosi jake gene Antuna Tonćija Homena, bez kojeg sadašnji kulturni život grada Kotora sigurno ne bi ovako izgledao. Bio je prepoznat kao pedagog, kompozitor, dirigent, orguljaš i osnivač muzičkih škola. Njegov sin, Miro Homen, nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu 1966. godine, postaje šef dirigent sarajevske Opere i baleta. U periodu 1988-1990, bio je direktor Sarajevske Opere i Sarajevske Filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Dobitnik je Nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru – Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je 2000. godine dirigovao premijeru prve bosanske opere – Hasanaginicu Asima Horozića. Predavao je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, prvo kao honorni saradnik na predmetu hor, a potom od 1986. godine, i kao redovni profesor.

O Robertu Homenu

Robert Homen

Čast da diriguje impozantnim vokalno-instrumentalnim ansamblom imaće maestro Robert Homen, koji je rođen  u Kotoru. Osnovnu i srednju muzičku školu (odsjek za klavir) pohađao je u Sarajevu. Diplomirao je dirigovanje 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Aktivno diriguje horovima, stalni je dirigent Zbora Lira, a Zagrebačkom Operom diriguje od 2005. godine. Stalno je angažovan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, te na Muzičkoj akademiji u Puli.

/M.D.P./

Najčitanije