24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena dokumentarna izložba “Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora“ (Foto)

“Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora“, naziv je izložbe istorijskih dokumenata koju je priredio istraživač arhivske građe i hroničar Gojko Kustudić, koja je otvorena u četvrtak u tvrđavi Trojica, opština Kotor.

Autor ovom izložbom osvjetljava značaj bratstva Kustudija iz podlovćenskog sela Majstori, kroz vjekove koji su bili borci, ratnici, patriote, profesori, intelektualci i čvrsti i pouzdani temelj Crne Gore.

Njihova borbenost i patriotski duh ostavili su dubok trag u crnogorskoj istoriji, dok su njihovi intelektualni doprinosi oblikovali kulturni i obrazovni pejzaž društva kroz istoriju. Ova izložba ima poseban značaj za savremenu istoriju jer omogućava svim generacijama da razumiju i cijene bogatu istorijsku i kulturnu tradiciju ovog bratstva. Kustudićeva predanost istraživanju i prezentaciji arhivske građe doprinosi boljem razumijevanju našeg kolektivnog identiteta i prošlosti. Njegov rad pruža neprocjenjivu vrijednost u očuvanju i promovisanju kulturne baštine Crne Gore.

O izložbi i autorovom istraživačkom radu govorili su Slavko Burzanović, doktor istorijskih nauka, novinar i publicista Dragan Popadić, novinar i književnik Dragan Mitov Đurović.

Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora

„Svojim Kustudićima odužio se na ovaj zanimljiv način a nama ostavio i omogućio da uživamo u arhivskoj građi i saznamo nešto više o bogatoj istoriji ovog kraja smještenog između Lovćena i Boke. Ovo što radi Gojko Kustudić je pravi način na koji se čuva i njeguje tradicija…“ – kazao je novinar Dragan Popadić.

Istoričar dr Slavko Burzanović kazao je da autor ovom izložbom ispisujuje stranice jedne porodice ali istovremeno i jednog specifičnog kraja, sela, ispisuje na neki način i istoriju Crne Gore.

“Ovo je pravi način da se pišu porodične priče, da se skida sloj ne samo sa patrijalnih priča o junacima, ovde ćemo naći priču i o ljekarima, sportistima, privrednicima i drugim Kustudićima koji su na različite načine doprinjeli svojoj porodici, svome kraju, Crnoj Gori“ – poručio je istoričar dr Slavko Burzanović.

On je na emotivan način podsjetio na herojski čin Crnogorskih partizana, mještana Majstora tokom Drugog svjetskog rata prilikom pružanja otpora italijanskim okupatorima, o čemu je čuo prije dvadesetak godina na promociji knjiga u Italiji, a koje su se odnosile na naše zarobljenike u logoru Kolfjorito, u blizini Folinja.

„Na kraju promocije javio se čovjek koji je kazao da nije istoričar, da nije zapamtio rat jer je bio mali ali je više puta čuo priču od svoje porodice o crnogorskim partizanima, koji su u jednom selu na prevoju preko Apenina, postali primjer junaštva u našem selu.

Ispričao je priču da je lokalni odred u selu Majstori pokušao zaustaviti kolonu „crnokošuljaša“ i Njemaca, u kojem su bili Marko Kustudić i Branko Knežević  koji su ostali na položaju pružajući otpor „do zadnjeg metka“, nakon čega su izmasakrirani…“- ispričao je između ostalog Burzanović.

Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora

Novinar i književnik Dragan Mitov Đurović, poručio je da ne smijemo zaboraviti naša ognjišta kao ni svetu poruku od prije 110 godina „vjerni srcu i ljubavi, ljubi zrake rujne zore, ljubi sjetno, ljubi vjerno svaki kamen Majstora i Crne Gore“, kako to čini Gojko Kustudić.

Na kraju sve okupljene je pozdravio autor izložbe Gojko Kustudić, koji se zahvalio svima koji su pomogli da izložba ugleda svjetlo dana, kao i predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću koji je prisustvovao otvaranju izložbe.

Ogledalo prošlosti Kustudije sa Majstora

Realizaciju izložbu je podržala Opština Kotor, uz podršku Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.

Najčitanije