24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreni dani nauke – “Šta se krije u našem Jadranu?”

Institut za biologiju mora Kotor

Ministarstvo nauke sa sve brojnijim partnerima pozivaju vas na Otvorene dane nauke 2018 – festival u kojem caruje znanje, mašta, radoznalost i inovativnost!

U Institutu za biologiju mora u Kotoru, u petak 12.oktobra organizuju se otvoreni dani nauke na temu “Šta se krije u našem Jadranu?”

Đaci i studenti će se upoznati na jedinstven način sa biodiverzitetom Jadrana, od riba, ježeva, morskih zvijezda do fitoplanktonskih i zooplanktonskih organizama!
Prijave obavezne na: 069 425 727

Da li ste znali da u Jadranu živi 33 vrste ajkula?

Koliko smo mi opasni po njih, a koliko one po nas, objasniće nam naučnici iz Instituta za biologiju mora, upoznati sa najinteresantnijim i najčešćim predstavnicima ove grupe ugroženih riba u Jadranu, čime se hrane i koja je njihova uloga u moru. Takođe pokazaće nam koje su najčešće komercijalne riblje vrste koje se love kod nas kao i koje su nove – invazivne vrste koje su počele da nastanjuju Jadransko more kao posljedica globalnog zagrijavanja i povećanja temperature mora.

Dani nauke

Takođe, jedna od tema biće morske meduze: u koje doba godine se javljaju u najvećem broju i gdje ih najčešće ima? Koliko vrsta meduza možemo sresti na crnogorskom primorju, gdje žive najopasnije meduze i kolika je vjerovatnoća da se nađu u našem moru.

Meduza – foto dr Vesna Mačić

Koji su najčešći uzroci naglog povećanja brojnosti meduza u svijetu i kod nas i kako na njih utiču klimatske primjene i zagađenje.

Najčitanije