17 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA – Jedriličari izborili titule državnih šampiona

Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA – Jedriličari izborili titule državnih šampiona
Foto Rea Vasić

Proteklog vikenda održano je Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA, u organizaciji JK Delfin i Crnogorskog jedriličarskog saveza. Domaćin ovog glavnog događaja u jedriličarskom kalendaru Crne Gore bila je Luštica Bay, od petka, 30. avgusta, do nedelje, 1. septembra.

Jedriličarski vikend bio je uzbudljiv ne samo zbog najvažnijeg državnog takmičenja za olimpijsku klasu ILCA, već i za jedriličare klase Optimist i krstaško jedrenje. Luštica Bay je, pored prvenstva, ugostila i još dve regate: **LB Optimist Cup 2024** i **Luštica Bay Sailing Cup 2024**.

Odjedreno je sedam regata u veoma dobrim uslovima koje pruža regatno polje Trašte u Luštici Bay. Nakon tri dana, poznati su šampioni države u klasama ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7, kao i najbolji u konkurenciji klase Optimist. Učestvovalo je više od 50 jedriličara iz JK Lahor, JK Jugole Grakalić, JK Gemax iz Beograda, JK Orsan iz Dubrovnika i JK Delfin.

Regata **Luštica Bay Cup 2024** održana je u nedelju, 1. septembra. Ova regata, koja je drugi put organizovana za klasu krstaš, odnosno sva plovila na jedra, privukla je jedanaest jedrilica koje su se takmičile na uzbudljivoj ruti od marine Luštica Bay do ostrva Lastavica i nazad.

Foto Rea Vasić

Ovaj događaj je deo inicijative Luštica Bay za podršku mladim jedriličarima u olimpijskim klasama. Organizatori planiraju da ova regata postane tradicionalna, ističući značaj Luštica Bay marine kao atraktivne destinacije za nautički turizam i jedrenje na otvorenom moru.

Regata je završena ceremonijom dodele nagrada, koju su domaćini organizovali u nedelju u slikovitom ambijentu amfiteatra Luštice Bay, uz druženje jedriličara svih generacija i večeru za sve učesnike. Mladi jedriličari imali su priliku da se druže sa našim jedriličarem Milivojem Dukićem, koji je ove godine predstavljao Crnu Goru na OI Paris 2024 i postigao zapažen rezultat. Dukić je dodelio nagrade jedriličarima klase Optimist, dok su državnim šampionima u klasi ILCA nagrade uručili Predrag Vukčević, predsednik CJS, Dejan Deković, dock master LB marine, i Richard Goodbois, suosnivač Montenegro Olympic Sailing Development programa.

Rezultati:

ILCA 7 open
1. Ilija Marković, JK Delfin, Crna Gora
2. Nikola Banjac, JK Gemax, Srbija
3. Alek Cvinar, JK Orsan, Hrvatska

ILCA 6
1. Nikola Golubović, JK Delfin
2. Pavle Musić, JK Delfin
3. Nikola Krgović, JK Jugole Grakalić

ILCA 4
1. Aleksa Roganović, JK Lahor
2. Luka Klikovac, JK Delfin
3. Vanja Strahinja, JK Lahor

Luštica Bay Optimist Cup 2024

Optimist generalno
1. Andrej Ashnin, JK Delfin
2. Risto Milojević, JK Jugole Grakalić
3. Ivan Vučić, JK Delfin

Optimist do 12 godina
1. Risto Milojević, JK Jugole Grakalić
2. Valentina Đorđević, JK Jugole Grakalić
3. Damir Đešević, JK Lahor

Optimist devojčice
1. Valentina Đorđević, JK Jugole Grakalić
2. Nika Živković, JK Lahor
3. Danica Milojković, JK Jugole Grakalić

Luštica Bay Sailing Cup 2024.

Klasa do 10m
1. “Prdo”, Vojislav Lucic
2. “Stela Maris”, Mato Dabovic
3. “Chita”, Niksa Trus Djurovic

Klasa 10m -12m
1. “Kibukati”, Vladimir Tosic
2. “Mala”, Stefan Sterniša
3. “Natalija 1”, Ljubomir Pantić

Klasa preko 12m
1. “Tiare”, Aleksander Sherestikov
2. “Mon Abri”, Sergej Belov
3. “Aleksia 2”, Aleksei Ershov

Najčitanije