Topli i sunčani dani u kombinaciji sa još uvijek izuzetno debelim sniježnim pokrivačem, siguran su recept za odličnu zabavu na otvorenom! Strma sjeverna padina Kosmaša, u subotu, 14-og aprila, biće savršen poligon za II Otvoreno prvenstvo Orjena u sankanju slobodnim stilom. Za tu priliku biće konstruisana posebna ukopana staza (slična bob-stazi), koja će uz mnoštvo vijuganja, pružiti svim učesnicima vrhunsko adrenalinsko zadovoljsvo, ali bez mogućnosti izlijetanja.
Organizator događaja je planinarski klub „Subra“, a dešavanje je dio zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a koji se odvija uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.
SATNICA:
08:45: Okupljanje učesnika na Vrbanju, kod velike austrougarske česme, na početku makadamskog puta ka Orjenskom sedlu.
09h: Polazak na pješačenje markiranom planinarskom stazom do Orjenskog sedla
10h: Priključenje učesnika koji su do polovine puta izašli terenskim vozilima
11:30 Dolazak do pl. doma na Orjenskom sedlu, priganice, piće dobrodošlice
12:00 – 13:00 Takmičenje “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”
13:00 – 14:00 Uručenje diploma i Coctel party-degustacija sladoleda i pića na bazi snijega
15:00 Zvanični završetak programa
DEGUSTACIJA HRANE I PIĆA NA BAZI SNIJEGA!
Nezaobilazni dio ovog događaja na snijegu vezan je za degustaciju hrane i pića na bazi snijega. Stoga, nekoliko riječi o snijegu i sladoledu:
Danas uobičajena hladna poslastica – sladoled, dugo kroz istoriju je bila veliki luksuz i privilegija. Vjeruje se da potiče iz Kine još iz 200.g pr.n.e. kada je mješavina mlijeka i riže stavljana u snijeg kako bi se stvrdnula. U Perzijskom carstvu se koncentrat grožđa sipao preko snijega, te se to jelo kao poslastica. Snijeg se čuvao u posebnim podzemnim komorama, ili bi se uzimao sa planinskih vrhova. Arapi su bili prvi koji su koristili mlijeko kao glavni sastojak u proizvodnji sladoleda. Zaslađivali su ga šećerom, sušenim voćem i orašastim plodovima. Za dolazak sladoleda u Evropu zaslužni su Arapi, koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Italijane sa ovom vještinom.
Za Herceg Novi nemamo podatke o prvom kupovnom sladoledu, ali imamo za Bar, gdje su ga pravili majstori iz najpoznatije barske slastičarske familije – Karađuzović, tridesetih godina XX vijeka. Pravljen je sa rumijskim snijegom, tako što su ljudi iz sela Mikulići preko zime snijeg ubacivali u pećine, da ga zaštite, pa ga otkopavali ljeti. Dizali su se oko pola noći, umotavali snijeg u lišće, i u pet ujutro bili u Starom Baru. Za proizvodnju sladoleda koristile su se ručne mašine, donešene iz Turske, a mlijeko je bilo ovčije. To je bila atrakcija, čekalo je po pedeset ljudi red za sladoled, kojeg je bilo samo do podneva, jer bi se do tada snijeg otopio…
U otprilike istom razdoblju u Herceg Novom kamenski ledari su prodavali tokom ljeta snijeg iz orjenskih jama, koji je služio za preteče današnjih frižidera i hlađenje pića u boljim kafanama i prvim hotelima. U knjizi „Ubli“, autora Ilije Stanovčića, pominje se sladoled kojeg su pravili čobani na Ubaljskoj planini u posljeratnom periodu. Spravljan je od snijega iz jama, svježeg mlijeka i šumskih malina i jagoda.
Ovom prilikom, na Orjenskom sedlu biće predstavljen način spremanja više vrsta sladoleda i koktela, rađenih na bazi snijega, dara majke prirode!
NAPOMENE: Učešće je besplatno, a na sopstvenu odgovornost. Za dolazak do Orjenskog sedla potrebno je imati opremu za dubok snijeg (gojzerice ili čizme, gležnjake i štapove), ruksak, rezervnu robu, hranu i piće, zaštitnu kremu i telefon, dok su za učešće u takmičenju potrebne rukavice.