20 C
Kotor

Slušaj online radio

Ovog ljeta manje noćne buke – Kroz “Cities After Dark” do održive destinacije

Ovog ljeta manje noćne buke – Kroz “Cities After Dark” do održive destinacije
Budva – foto Boka News

Službe za inspekcijske poslove ove godine bilježi manji broj pritužbi građana na buku tokom turističke sezone, saopšteno je portalu Boka News.

U anketi koju je realizovao naš portal, na pitanje da li ste se u svom gradu suočili sa problemom noćne buke pozitivno je odgovorilo 90% anketiranih, dok je za termin „noćna ekonomija“ čulo 30% učesnika ankete.

Pod „noćnom ekonomijom“ čitaoci u anketi, podrazumijevaju integraciju turizma i biznisa, buku, život grada u noćnim satima u oblastima, ugostiteljstva, kulture, trgovine i drugih uslužnih djelatnosti… Da primjenom dobrih praksi možemo usvojiti određene strategije i mehanizme te uticati na razvoj „noćne ekonomije“ u domenu održivih urbanih politika smatra 80% anketiranih.

Podsjećamo, grad Budva realizuje projekat koji je podržan sredstvima EU, “Cities After Dark” a sprovodi se u okviru URBACT programa, kroz koji na primjerima dobre prakse gradske vlasti pokušavaju riješti probleme, kanalisati i usmjeriti noćnu ekonomiju kroz održivi razvoj u cilju poboljšanja kvaliteta života,

Manji broj pritužbi građana na buku u Herceg Novom

Herceg Novi, grad poznat po svom turističkom šarmu i kulturnim događajima, godinama se suočava sa izazovom kontrole buke koja dolazi iz različitih izvora, posebno u ljetnjim mjesecima, ali Služba za inspekcijske poslove ove godine bilježi manji broj pritužbi građana na buku.

U Herceg Novom tokom protekle turističke sezone, najveći dio žalbi odnosio se na buku iz ugostiteljskih objekata, restorana i noćnih klubova koji puštaju muziku na otvorenom i buku sa gradilišta, kaže zamjenik načelnice Službe za komunalnu policiju i inspekcijske poslove, Darko Klasić.

Opština Herceg Novi je ove godine izrekla 8.000 eura kazni za pravna lica kada je u pitanju izvođenje građevinskih radova u ljetnjoj sezoni, a što se tiče buke iz ugostiteljskih objekata, izrečeno je 6 kazni po 2.000 eura, odnosno 12.000 eura. Kada je buka iz ugostiteljskog objekta kazna je 2.000 za kompanije, za samostalne preduzetnike 300 eura. Zakon o buci je propisao kazne kod prekoračenja buke iz ugostiteljskih objekata, a kada buka dolazi sa gradilišta izriče se kazna od 500 eura, shodno Opštinskoj odluci o zabrani rada za vrijeme turističke sezone (15. jun – 15. septembar).

Darko Klasić – foto Boka News

Igalo i dalje dio grada u kojem ima najviše pritužbi bez obzira na limitatore iz otvorenih objekata u kojima izvode muzički program.

„Način na koji mi vršimo mjerenje u skladu sa zakonom, a sve uočene nepravilnosti bile su sankcionisane. Ako se ponavlja prekoračenje buke, treći put se oduzima dozvola za rad ugostiteljskog objekta, u suštini zatvara se objekat. Bilo je ranije buke iz barki, na barke su se stavljali zvučnici i oglašavanjem na neki način uznemiravali građani u popodnevnom miru, ali ove godine toga više nema. Treća vrsta buke na koju je bilo pritužbi je buka sa gradilišta. Tokom sezone, inspekcija je sprovela pojačane kontrole u oblastima gde su pritužbe na buku najčešće. Kada je regulacija buke u pitanju, postoje jasni propisi o maksimalnim dozvoljenim nivoima buke, posebno u noćnim satima“ – kazao je Klasić.

Svi koji organizuju javne događaje na teritoriji Opštine Herceg Novi, obraćaju se Sekretarijatu za turizam Opštine Herceg Novi od koga mogu dobiti dozvolu za prekoračenje buke do 115 decibela kada je u pitanju koncertna buka.

Kotor – Stanje buke u Starom gradu bolje u odnosu na raniji period

S obzirom da se zbog klimatskih promjena i visokih temperatura tokom dana “noćni život” u Starom gradu Kotoru, a i van njega, sve više intenzivira, a po ocjeni Vesne Balandžić, načelnice Komunalne policije Kotor, kada je u pitanju buka stanje je mnogo bolje u odnosu na prethodne godine.

Promjene u strukturi gradske noćne ekonomije, koje su posljednjih godina izražene u vidu preregistracije kafića i barova u restorane, što značajno utiče i na smanjenje buke. Ugostitelji se sve više opredeljuju za diskretnu akustičnu muziku koja gostima čini prijatnu atmosferu za boravak u njihovom objektu.

Balandžić: Stanje buke u Starom gradu bolje u odnosu na raniji period, nedostaju kadrovi, potrebne zakonske izmjene
Vesna Balandžić

Buka se stvara i od preglasnog ljudskog žamora na terasama restorana, oko punktova brze hrane, čak i prilikom odvoženja smeća u ranim jutarnjim satima, pa i od zastarjelih klima-uređaja.

-Nivo buke mjerimo fonometrima, ali pojedini ugostitelji znaju da iskopčaju muziku sa limitatora, a desi se da mi ne možemo biti u svakom momentu na svakom mjestu i da to kontrolišemo. Limitatori su naštelovani na 70 decibela, po zakonu je 65 decibela uz odstupanja 2-3, a neki ljudi umiju da blokiraju  muzički uređaj i onda se povećanje nivoa buke ne registruje.  Ne može biti sve idealno, ali smo zadovoljni, mnoge kolege primjećuju da je stanje bolje nego prošle godine, kaže Balandžić.

U samom centru Staroga grada Kotora ima nekoliko kafića oko kojih se stvara “življa atmosfera”, ali je nivo buke i tamo u dozvoljenim granicama, najviše zahvaljujući ugrađenim limitatorima zvuka. Prošle godine su 90 posto ugostitelja u svojim objektima u Starom gradu postavili graničnike nivoa buke, što je i zakonska obaveza, ali se dešavalo da ih pojedinci nezakonski blokiraju.

„Tokom ljeta smo u jednom objektu zatekli da izvor zvuka (muzički uređaji) nijesu bili prikopčani na limitator i tom pravnom licu izrečena je kazna u iznosu od 2.000 eura, a odgovornom licu (direktoru)- 200 eura. Za isti prekršaj ukoliko je registrovan kao preduzetnik, novčana je kazna 300 eura, a ukoliko je u pitanju dioničarsko društvo (d.o.o.), onda je kazna 2.000 eura. Preduzetnicima je mnogo manja kazna, tako je propisano zakonom, objašnjava Vesna Balandžić za Boka News.

Ističe da je vrlo teško izmjeriti nivo buke kada su ugostiteljski objekti na maloj udaljenosti jedan od drugog, te se muzika i žamor uzajamno miješaju.

-Imali smo prijave od uprave jednog hotela u Starom gradu, koji se nalazi između četiri kafića, tu smo konstantno u toku noći išli po tri-četiri puta i mjerili nivo buke ugostiteljskih objekata. Tu je na malom prostoru velika koncentracija ugostiteljskih objekata i kada se mjeri  nivo buke u jednom, čuje se  muzika iz ostala tri, te je vrlo teško procijeniti ko prekoračuje dozvoljene granice buke, kaže načelnica.

Propisano ljetnje radno vrijeme za ugostiteljske objekte – od 1. maja do 1. oktobra je svakog dana do 01 sat,  a zimsko radno vrijeme – od 1. oktobra do 1. maja, propisano je do 23 sata radnim danima, a petkom i subotom do 01 sat. Kada su fešte i muzički događaji u Starom gradu, opštinskom odlukom je propisano da se može produžiti radno vrijeme, a odluku donosi Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, uz saglasnost Predsjednika.

Malo prijava građana zbog buke

-Od 25. marta Komunalna policija je imala četiri ispisane kazne – jedna je bila za nekorišćenje limitatora, druga za nepoštovanje radnog vremena i dvije su bile za nepoštovanje nivoa buke. Prijava građana je bilo malo, uglavnom su se odnosile na tri ugostiteljska objekta.

Fonometar – mjerenje buke

Imali smo nekoliko prijava za ventilacione odvode, jer smo po Zakonu o komunalnim djelatnostima zaduženi za mjerenje komunalne buke koju stvara oprema za hlađenje i grijanje, odnosno ventilacija iz ugostiteljskih objekata. Ukoliko su klima uređaji na jednom stambenom objekatu postavljeni tako da ometaju normalno korišćenje susjedne stambene jedinice, u tim slučajevima nalažemo pomjeranje vanjske jedinice klima uređaja na neko mjesto na kome neće smetati susjedima, kaže Balandžić.

Prije dva dana dobili smo i pisanu prijavu zbog buke od prevoženja smeća u ranim jutarnjim satima, kaže načelnica Komunalne policije Kotor.

Čistoća – H. Novi – odvoženje smeća – foto Boka News

Dio poslova obavlja i Služba za inspekcijske poslove, čiji inspektori rade po prijavama. U nekim gradovima su Komunalna policija i inspekcija zajedno, ali u Kotoru su odvojene. Tako komunalni policajci obavljaju direktno poslove na ulici, dok inspektori vode upravne postupke.

– Mi možemo na licu mjesta donijeti prekršajni nalog, službenu zabilješku i zapisnik, i da proslijedimo nadležnom organu, a upravni postupak i rješenje donosi Služba za inspekcijske poslove, pojasnila je Balandžić.

Budva – Kroz projekat „City After Dark“ do održive destinacije

Projekat finasiran iz EU fondova “Cities After Dark” u kojem učestvuje Budva, je sasvim novi inovativni zahvat u domenu održivih urbanih politika, promatra ekonomsku aktivnost koja se odvija u gradovima tokom noći, tzv. night-time economy. Radi se o vremenskom razdoblju od 18 sati naveče do 6 sati ujutro i obuhvaća vrlo različite učesnike: stanovnike, kulturne institucije, programe na otvorenom, ugostiteljske objekte, usluge zaštite i sigurnosti, usluge javnog prevoza, dostave, komunalne usluge, vatrogasne usluge, zdravstvene usluge i tako dalje.

Cities After Dark je projekat mreže gradova, a nosilac projekta je grad Braga (Portugal), partneri su Đenova, Malaga, Nikozija, Pariz, Pirej, Talin, Varna, Zadar i Budva.

Riječ o sasvim novoj inicijativi za naše prilike, čiji je osnovni cilj da preoblikuje, transformiše imidž gradova u turističkom, komunalnom, ali i širem društveno-kulturnom smislu.

Kreiranje strateškog plana za unapređenje noćne ekonomije kao i potencijalnim aktivnostima koje mogu podržati istu je veoma važno u korpusu strateških pitanja održivog turizma.

Luka Mihailović – foto Boka News

Ključni izazovi u urbanim sredinama povezani su s održivošću, bilo da se radi o turizmu, mobilnosti, inovacijama, ekološkim aspektima, ekonomskim i slično. Gradske vlasti pokušavaju riješti probleme, kanalisati i usmjeriti noćnu ekonomiju kroz održivi razvoj u cilju poboljšanja kvaliteta života, pa tako neki gradovi imaju razne instrumente kojima pokušavaju riješiti probleme.

Kordinator na projektu „City After Dark“ koji realizuje Opština Budva, Luka Mihailović ističe da se projekat realizuje od juna 2023. do decembra 2026. godine.

„Projekat vodi italijanski ekspert za održivi urbani razvoj Simone d’Antonio. Kada je u pitanju Budva primjedbe na komunalni red koji je bio uglavnom dobar tokom protekle turističke sezone, ali ga nikada nije dovoljno dobar. Građani su se žalili na buku, sa raznih adresa, noćnih barova, fast food objekata itd. Ne bih sve probleme sveo na uslužne djelatnosti,  night-time economy pokriva i ostale djelatnosti kao što su kulturno umjetnički sadržaji, koncerti, teatri na otvorenom, skup subjekata koji djeluje u tom intervalu“ -ističe Mihailović.

Noćna ekonomija i buka idu zajedno, to su sinonimi a poenta je tu buku na neki najpraktičniji način utišati koliko se može da ne bi smetala ostalim komponentama noćne ekonomije.

„Moramo shvatiti da muzika i radno vrijeme prema zakonu u ugostiteljskim objektima prestaje ljeti u 01 sati, ali smo svjedoci da se lokali ne prazne istog trenutka. To je svugdje u svjetu i buka se ne stišava istog trenutka. Kroz realizaciju projekta kojeg realizujemeo, na zajedničkim sastancima usvajamo nove mehanizme koje kordiniramo sa našom lokalnom samoupravom kako bi došli do najboljih riješenja za naš grad. Trenutno radimo na integracionom akcionom planu koji još nije donesen. Planiramo napraviti studiju koja će nadam se pomoći u krajnjem zbiru za ono najbolje što ima naš grad. Postoji mogućnost da neka od određenih referentnih mehanizama iz projekta proistekne u legalnu, legitimnu odluku SO“ – ističe Luka Mihailović.

Oprezan optimizam turističkih poslenika za postsezonu
Turizam – Budva – foto Boka News

Mihailović smatra da je grad Budva pravi partner za ovakav projekat. Kroz kordinaciju sa Lokalnom akcionom grupom projekta „Cities After Dark” na čelu sa Marijom Lazarević, okupljaju subjekte iz lokalne samouprave kao i nezavisne umjetničke scene, ugostitelje, NVO organizacije, vlasnike ugostiteljskih objekata, kako bi na najbolji mogući način opipali puls grada i čuli mišljenje svih aktera te u budućnosti došli do najboljih riješenja,  o perspektivama održivog urbanog razvoja Budve.

„Mislim da moramo raditi na što većoj digitalizaciji informacija na nivou države i pomoću „klika“ dođete do svih informacija, gdje izaći, što večerati, saznati radno vrijeme, gdje je hitna pomoć, dežurne apoteke, dakle što više digitalizovati ponudu. Svakako jedan od pravih mehanizama kada je u pitanju buka je primjer Pariza kako se utiče u nekim ferkventnim turističkim mjestima na redukciju buke. Naime, Pariz ima i Vijeće za upravljanje noćnom ekonomijom, a jedan od problema je i nivo noćne buke koji rješava tzv. „meduza“ uređajima. Riječ je o senzorima opremljenim višesmjernim kamerama i sistemom više mikrofona, koji mogu da uoče izvore ekstremne buke i fotografišu javno mjesto na kojem se ista odvija. Kada vam neko izmjeri decibele, buku onda se više ne možete pozivati na ono da to niste vi, kompjuterski sistem to sve evidentira i stavlja vas u u zonu neregularnosti i kazne…“– kaže Mihailović.

/Team Boka News/

Najčitanije