17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ovog vikenda u Budvi 13. “Montenegro Sun Reggae Fest”

Reggae BD

Budva će u subotu  i nedjelju 7. i 8. septembra  biti domaćin 13. “Montenegro sun reggae festival”- a, manifestacije koja je tokom godina ugostila preko 1600 izvođača iz 14 zemalja svijeta.

”Festival se nalazi u asocijaciji rege festivala u svijetu, te imamo u planu da isti proširimo i to tako da traje više dana i da imamo eho festivalsku priču”, istakao je Vinko Mihajlović, direktor festival . Tvrdi da će i ove godine ljubitelji rege zvuka uživati uz kvalitetan program.

“Svake godine dajemo priliku bendovima i izvođačima rege muzike sa Balkana da se pojave na festivalu, ali se trudimo da dovedemo i izvođače iz Evrope i svijeta. Ove godine smo se vodili time da budu zastupljeni stilovi “roots” i “reggaeton”, i imaćemo goste iz 8 zemalja.

Muzički dio programa na bazenu “Rondo” prve večeri otvoriće već tradicionalni  promoteri festivala DJ Daibi i DJ Bratski od 20 sati, zatim će nastupiti najstariji slovenački rege bend Sity Hlapci, koji je na sceni preko 25 godina.

Siti Hlapci su slovenačka rege grupa, koja još od 1998. godine širi rege kulturu kroz svoj autentični zvuk i odašilje pozitivan signal u cijelom našem regionu i šire. Uz mnogo godina izvođenja su predstavljeni na više od stotinu koncerata te gostovali na velikim međunarodnim festivalima. Grupa djeluje pod vodstvom autora muzike, pjevača i instrumentaliste Tadimana – Tadeja Tratnika, koji je takođe jedan od pionira rege kulture u Sloveniji . Kada je bend počeo, u Sloveniji nije bilo mnogo rege muzičara. Danas je scena manje – više ista, a grupa, čiji naziv doslovno znači “siti seljaci” i dalje je jedan od rijetkih izvođača ovog žanra u regionu.

Prvo veče zatvoriće dvojac “Banana zvuk” koji od 2006. godine širi ljubav prema svim oblicima roots muzike. Izvođački i stvaralački duo čine producenti, DJ-evi, MC-evi i muzičari Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić Yuri (ST!llness). “Ovi splitski muzički umjetnici bave se istraživanjem i promovisanjem ritmova od daba, regea, hip-hopa, drum’n’bassa, dancehalla, junglea, do različitih muzičkih mešapova. Jednako su skloni novom zvuku i svježim izdanjima kao i starim klasicima za kojima posežu da ubrizgaju nove doze adrenalina”, najavljuju organizatori.

Muzički dio programa druge večeri odvijaće se takođe na bazenu Rondo u Budvi od 20 časova.

Drugo veče otpočeće nastupom velike zvijezde koja nam dolazi sa Jamajke – Italee.

Italee je multitalentovana i višestruka jamajčanska umjetnica. Njen zvuk je jedinstvena fuzija strasti i duše, noseći duh života koji je oličen u njenom tradicionalnom jamajčanskom akcentu koji će vam naježiti kičmu. Ova talentovana pjevačica, pjesnikinja, izvođačica i producentkinja napravila je duet na Shaggyjevom multiplatinastom albumu “Hot Shot” i solo nastup pod nazivom “Why” na albumu sa soundtrackom za hit film “Show Time” (glume Eddie Murphy i Robert De Niro), koristeći svoj alias “Rude” na oba projekta. Izvela je i tematsku pjesmu pod nazivom “Boyz like it dirty” na soundtracku za kultni klasik film “Cabin Fever 2”. Italee je takođe osnovala sopstvenu produkcijsku kompaniju i producirala neke od najboljih dance grupa na Jamajci, uključujući Sean Paul, Beenie Man, Elephant Man, Red Rat Sizzla i mnoge druge. Takođe je radila sa renomiranim međunarodnim producentima kao što su Tony Canal (No Doubt), Derrick Bramble, Dave Stewart, Jeff Bova, Dave Kelly, Robert Livingston i Sly Dunbar. Tokom svoje karijere radila je sa svjetski priznatim muzičarima kao što su Cindy Blackman, Jack Dailey (bubnjar i basista Lennyja Kravitza), Nair-Z (bubnjar Johna Mayera), Earl China Smith, Rudy Valention, Gibby Leebert Morrison i Paul Kastick (bubnjar/producent).

Nakon Italee nastupiće bend Tantra Brothers. Šarolika skupina muzičara iz nekoliko zemalja koji su napravili veliki uspjeh sa pjesmom “Lako polako” i ostalim hitovima uvijek napravi odličnu atmosferu i animira publiku da pleše.

Drugo I završno veče “Montenegro Sun Reggae Fest”- a zatvoriće sastav “Roots in Session ”. Jedan od najpoznatijih balkanskih zvučnih sistema i producentskih dueta koji guraju i stvaraju vlastiti zvuk već više od jedne decenije. Pier i Fu započeli su svoju solo DJ karijeru 1996. godine sa svojom bivšom ekipom Radyoyo/RDYO DJ-eva, gdje su obojica bili jako uključeni u slovenačku urbanu muzičku scenu.

Organizirajući žurke i festivale na prostorima širom zemlje obuhvatajući Drum and Bass, Jungle, Reggae, Dancehall, ugostili su neke od svjetski poznatih DJ-eva i MC-a, npr. David Rodigan, Heartless Crew, DJ Marky, MC Stamina, 4Hero, Mala, LTJ Bukem, David Boomah itd. 2000. godine su odlučili da napuste ekipu i da se bave solo radom kao selektori. Dolazeći iz različitih muzičkih sredina i sa mnogo muzičkih uticaja, Pier i Fu su se udružili na projektu “Roots In Session”.

Festival su podržali Opstina Budva , Turistička  organizacija Budva , HG Budvanska Rivijera.

Najčitanije