25.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pavić od Š do A“

“Pavić od Š do A“
Pavić od Š do A

Otvaranjem multimedijalne  izložbe „Pavić od Š do A“ sinoć je u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru JU Gradska biblioteka Tivat obilježila je treću godinu svog postojanja.

Izložbu je otvorio predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović koji je tom prilikom istakao da je biblioteka za kratko vrijeme postigla impresivne rezultate te da ostavlja trag u kulturnom prostoru grada.

„Rođendan će proteći u Pavićevom duhu. Zapamtio sam jednu njegovu rečenicu koja se može primijeniti i na ovaj događaj večeras. Pavić je rekao da je ljudski život čudna trka i da cilj nije na kraju nego u sredini trke, ne znaš kada si prošao taj cilj i vjerovatno nikad nećeš saznati, zbog toga ćeš nastaviti da trčiš. Želim našoj Gradskoj biblioteci da i dalje nastavi da trči i stigne do jubileja koji večeras slavi ŠB Jadran pa i duže“ – rekao je Komnenović.

Direktorica Gradske biblioteke Tivat, Vesna Barbić istakla je da je rad ustanove javan te se rezultati mogu lako mjeriti ali I zahvalila svima koji su pomogli I podržali rad biblioteke za ove tri godine.

“Zahvaljujem se svima koji su pomogli rad biblioteke u ove tri godine, a to su: Opština Tivat, SO Tivat, Sekretarijat za društvene djelatnosti, Savjet JU Gradska biblioteka, Centar za kulturu, Muzej i galerija, TOT, Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević sa Cetinja, meni posebno draga saradnja Biblioteka i čitaonica iz Kotora i Herceg Novog, OŠ Drago Milović, Muzička škola, vrtić Bambi. Medijsku podršku uvijek su nam pružali Radio Tivat, kao i agencija CG News, Vijesti i Radio Televizija Herceg Novi”, kazala je Barbić.

Izložba „Pavić od Š do A“ je multimedijalni projekat posvećen velikom piscu Miloradu Paviću koji je Biblioteka grada Beograda realizovala 2019. u okviru obilježavanja trostrukog jubileja: povodom 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti Milorada Pavića, kao i 35 godina od objavljivanja “Hazarskog rečnika”.

Direktorka biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov zahvalila je na pozvu i istakla da je velika čast prisustvovati izložbi i obilježavanju rođendana.

 „Večerašnja izložba ima direktnu vezu sa Hazarskim rečnikom jer je Pavić nazvan prvim piscem postmodernistom. Roman je napravljen kao leksikon, enciklopedija, sve što je znao stavio je u Hazarski rečnik govoreći o malom narodu koji je nestao. Taj način pisanja romana, da bude čitljiv sa različitih strana i da na bilo kojoj stranici možete da počnete da čitate, a da završite ne na poslednjoj nego na prvoj, smatra se u stvari pratečom kasnije hiperteksta, svega onoga što će nam doneti kompjuter. Ne znam koliko smo danas uopšte svesni kolika je bila slava Hazarskog rečnika i samog Pavića. Preveden je na preko 30 jezika, 10 godina je živeo u Parizu, tamo je imao svoj stan, bio je zaista velika svetska zvezda. Nadam se da će publika u Tivtu, gledajući izložbu i sve što smo pripremili, dobiti želju da čita Pavića, što je, naravno, u direktnoj vezi sa bibliotekom. Hazarski rečnik je neprevaziđeno delo svetske književnosti. Deo je naše i svetske književne istorije. To to će ostati“, kazala je Ninkov.

Najčitanije