24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Perfomans ANIME 13. jula: Građanska Crna Gora – Odmah

Perfomans ANIME 13. jula: Građanska Crna Gora – Odmah
Sa performansa na Trgu od oružćja – ANIMA – arhivski snimak – BN

ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje povodom 13. jula, Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore, organizuje performans  Građanska Crna Gora – Odmah  koji će se održati u 12:00 sati na Trgu od oružja u Kotoru.

Navršava se osamdeset i tri godina od dana kada je Crna Gora opštenarodnim ustankom pokazala da sloboda i pravda nemaju cijenu. Uradila je to prva u Evropi i ugradila herojski napor u antifašističku, progresivnu i emancipatorsku budućnost.Navršava se  sedamnest godina od kada Anima tijelima i simboličnim porukama ukazuje na probleme  i vrijednosti u poltičkom životu a što nažalost nije ostvareno sticanjem nezavisnosti.

Ove godine performansom ”Građanska Crna Gora -Odmah” podsjećamo građane /ke Crne Gore da smo od 2008-do danas ukazivale na probleme koje imamo kao zajednica sa vladajućim politikama koje su u kontinuitetu urušavale vrijednosti koje simbolizuje 13.jul. Ovog 13.jula pošaljemo poruku da Crna Gora  jeste  građanska i da vladajuća elita mora to apsolutno uvažiti, sprovoditi  i ostati  na kursu ulaska u Evropsku uniju. Građanska Crna Gora garantuje uvažavanje svih bez obzira na rod, vjeru i naciju.

Naša dužnost ovih godina je prevashodno bila ukazati i ustati protiv: svih vrsta nasilja i okupacija – ekonomskih, nacionalnih, klerikalnih ili bilo kojih drugih i dići glas protiv mržnje u javnom govoru, protiv zloupotrebe nacionalnog identiteta i vjerskih osjećanja, protiv nacionalizma, nepotizma, partitokratije, podjela, obmana, eksploatacije, revizionizma, sabotiranja procesa suočavanja sa prošlošću devedesetih. Zabrinjavaju najnoviju pokušaji da se negiraju zločini devedesetih tako što se na njih odgovora zločinima kojima mi ne svjedočimo kako bi se politike devedesetih vratile u realnost.

Posljedice na koje ukazujemo dugi niz godina predstavljaju direktnu posljedicu politike koja je ratove na prostoru bivše Jugoslavije iskoristila za prvobitnu akumulaciju kapitala i spregom kriminala i politike stalno uvećavala izabranim poslušnicima. Rezultat su novokomponovane i otuđene elite koje građanke/ne utjeruju u nacionalne grupe koje se međusobno isključuju I vraća nas tako u zagrljaj zločinaca I ratova. Posebna opasnost su šarlatani i tzv. pomiritelji.U tom naumu im pomažu svi oni  koji Crnu Goru vide kao  skupinu nacionalnih zajednica i kao nefunkcionalnu državu koja nije u stanju da štiti ljudska prava I pravnu državu.

Zato ovog 13.jula dižemo  glas  protiv uništavanja građanskog koncepta državnosti. Istina,  nenasilje poštovanje različitosti. Pravda i mir su na ovoj strani.

TRAŽIMO ZAŠTITU GRAĐANSKE CRNE GORE ODMAH!

TIM ANIME

Najčitanije