14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Petković: Ako Vlada nastavi sa ovakvim odnosom prema Boki, gosti će nam biti samo ozbiljni mazohisti

Petković: Ako Vlada nastavi sa ovakvim odnosom prema Boki, gosti će nam biti samo ozbiljni mazohisti
Tivat – foto Boka News

Kada se neka rabota privede kraju sumiraju se rezultati. A rezultat ove turističke sezone je takav da će ukoliko crnogorska Vlada nastavi sa ovakvim odnosom prema Boki, na odmor početi da nam dolaze samo ozbiljni mazohisti. Željni avanture kakvu recimo doživljavaju u šumama Amazonije i druženju sa plemenima sličnim onim iz romana o Mister Nou. Nikako sa opredjeljenjem Crne Gore da joj turizam bude osnovna privredna djelatnost. S tim što u tim zabačenim krajevima struje nemaju jer su se tako opredjelili,  a mi zato što nam od 1965.godine nije urađena ni jedna ozbiljna  investicija na elektoenergetskom sistemu.

 Svaki kraj ima svoj početak, ali ovakav odnos državnih institucija prema Boki jeste početak našeg kraja. Ili što bi divni Miljenko Smoje rekao kroz lik svog junaka Pošćera Bombište: “Prokleti ovi fureštki svit što dolazu i razbija nam našu lipudosadu!”.

Brojni su razlozi za ovakav stav o turističkoj sezoni ne ulazeći u raspravu o filtriranim podacima o broju gostiju.

Apsolutno su neriješena brojna pitanja, iako su se svi nosioci sadašnjih državnih funkcija prije avgusta 2020.godine kleli u to da će im nakon dolaska na vlast to biti prioriteti. Nama Bokeljima koji smo bili tri decenije protiv onakvog sistema ostavili da se pitamo: Ako smo tog avgusta pobijedili, kakav bi nas tek jad snašao da smo izgubili?

Dr Andrija Petković

O struji je već toliko toga rečeno, o taksi uslugama takođe.

Šta je sa Zakonom o sidrištima? Kad bogatuni  sa jahti otplove,  nama u zalivu ostave samo izmet. A niti jednog jedinog centa.  Prvi ozbiljniji vjetar ovog septembra nanio je uz obalu ogromne količine crnih mrlja od raznoraznih otpusta sa ovih plovila, koja su uz sve to i konstantna plutajuća opasnost u vožnji. Nije potrebno biti pretjerano pametan. Dovoljno je prepisati izuzetno dobro urađen hrvatski zakon u toj oblasti. Da li je riječ o dilu sa velikim investitorima, da se bogatuni ne diraju, kako bi marine bile pune?

Saobraćajna infrastruktura je katastrofalna i ovaj Bulevar koji se gradi na relaciji Budva – Tivat neće riješiti probleme. A signalizacije na mjestu izvođenja radova zastidio bi se svaki inženjer koji iole drži do sebe.

Kad je riječ o predstavljanju Crne Gore na turističkom tržištu potpuni je debakl. Posjećuju se raznorazni bjelosvjetski sajmovi. Bilo bi zanimljivo iznjeti podatak  o tome koliko su Nacionalna turistička organizacija i lokalne turističke organizacije skupa potrošile na takvim putešestvijima. Mnogo veći efekat ima jedna kvalitetna reklama kakvu recimo Hrvatska i Slovenija imaju na renomiranim kanalima poput “Eurosporta” ili  “National Geographic”.  A koštaju daleko manje od komunikacije po sajmovima.

Ali, kako bi se onda dijelile dnevnice i putovalo po svijetu.

Nakon avgusta 2020.:  SAMO PRACI SU SE PROMIJENILI, A KORITO JE OSTALO ISTO- rekao bi Tomo Šeparović Vundebag.

I puno je još anomalija u ovom našem sistemu. Cijene plažnog mobilijara, cijene svakojakih usluga čije se povećanje pravda  turističkom sezonom, a nakon njenog završetka se, gle čuda, ne koriguju na dole… I ima toga itd u nedogled.

Vlada Crne Gore ponaša se prema turističkoj sezoni baš onako kako bi gostima poručio Bombišća sa početka ove priče:

– Ajte lipo k vragu.  I Vi i Vaše devize.

I da dodam: Dobrodošli mazohisti!

Potpredsjednik Opštine Tivat

dr Andrija Petković

Najčitanije