24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Peto izdanje Rimske noći u Risnu: Povratak u doba antičkog Rima

Na veliku radost mještana i mnogobrojnih turista sinoć je u Risnu održana peta po redu Rimska noć. Riječ je o manifestaciji koju Turistička organizacija Kotor organizuje u saradnji sa Opštinom Kotor i tradicionalno u Risnu oživljava duh antičkog Rima.

“Nama je ova manifestacija zaista draga, jako važna i mi se trudimo da je svake godine unapređujemo u kvalitetu i sadržaju. Ono što je bila i prvobitna ideja ove manifestacije jeste veza arheologije i turizma i naša želja da Risan predstavimo kao mjesto prepuno istorije, kulture i svih arheoloških ostataka koji ga čine posebnim. Antičko doba je u Risnu ostavilo veliki trag, i potrudili smo se da predstavimo tadašnji način života a naročito zabave.

Naši najmlađi mogli su da vide kako su se Rimljani odijevali, da vide rimske frizure, i da se oprobaju u streličarstvu. Imamo poseban kutak za oslikavanje, radionicu “Oboji svog ratnika” i igre iz rimskog doba– skakanje u vreći, vuča konopa i slično,” navela je predstavnica Turističke organizacije Kotor, Emilija Radulović.

Centralni događaj i ove Rimske noći bio je nastup Dioklecijanove legije, udruženja studenata zaljubljenika u kulturu i istoriju, glumaca i umjetnika koji štite rimsku kulturu. Ove godine nastupili su na novoj lokaciji – platou Luke Risan. Nakon predstavljanja rimskim formacijama, uslijedile su gladijatorske borbe gdje su mladi entuzijasti mnogobrojnoj publici pokazali vrlo zahtjevne poteze.

“Kao i svake godine apsolutno zadovoljstvo je doći u Crnu Goru i sa vama podijeliti jedan od najljepših događaja kojim se slavi rimska kultura i baština. Imamo  volje i gušta u ovome što radimo i podijeliti to sa nekim ko to zna cijeniti i iskoristiti je uvijek zadovoljstvo. Trenutno nas je 16, vidjeli ste deset legionara, Exilifera – zastavonošu, centuriona i borbu gladijatora, te ste svjedočili standardnim rimskim formacijama. Ovo je osnova da demonstriramo kolika je disciplina uz red i rad bila potrebna za legionara da osvoji Rimsko carstvo kakvo je bilo na svom vrhuncu,” naveo je predstavnik Dioklecijanove legije, Josip Bubalo.

Rimska Noć – Risan 2024.

Predstavnici svih generacija, a ponajviše oni najmlađi uživali su u spektakularnim trikovima Dioklecijanove legije i gladijatora. Kako bi njihova tačka izgledala uvjerljivo i uzbudljivo kao što je to bio slučaj sa sinoćnjim nastupom potrebne su velike pripreme.

“Ima dosta pripreme van sezone u obliku treninga gdje dosta pripremamo naše formacije i kako ćemo održati nastupe kada smo na lokaciji. Naše same formacije su dosta ustrojene da bude što manje grešaka, da budemo što više unisoni i da što bolje izgleda ljudima,” naveo je član Dioklecijanove legije, Luka Mustapić.

Nakon spektakularne tačke Dioklecijanove legije program je nastavljen vatrenim performansom uz mnogo plesa i raznorsnih rekvizita koji su izvela “Ujedinjena plemena” –  skupina plesnih grupa Walde i Niprije kao i udruženja Red Rays i Vodorige.

Realizaciji ovako kvalitetnog i atraktivnog programa pomogli su iz Mövenpick Hotel & Residences Teuta Kotor Bay koji za 2025. najavljuju otvaranje rekonstruisanog hotela “Teuta” u Risnu.

“Primarno nam je fokus da vratimo Risnu nekadašnju slavu, odnosno barem neki dio slave i sjaja koji je nekada imao. Sa TO Kotor smo počeli saradnju ove godine i nadam se da će se ona nastaviti i u budućem periodu i nakon otvaranja hotela. Već sljedeće ljeto 2025. nas očekuje potpuno novi rizort sa hotelskim i rezidencijalnim kapacitetom, tako da se radujemo. Tu ćemo biti za Turističku organizaciju, za Mjesnu zajednicu Risan, ali i generalno razvoj Risna jer mislimo da je to jedan veliki potencijal,” navela je marketing menadžerka Mövenpick Residences Teuta Kotor Bay, Ksenija Đurović.

Rimska Noć – Risan 2024.

Nakon uspješne realizacije petog izdanja Rimske noći koje je zabilježilo sjajnu posjećenost, Turistička organizacija Kotor najavljuje raznovrsne programe kako na teritoriji Risna, tako i drugim dijelovima opštine Kotor.

“Mjesna zajednica Risan 25. jula organizuje Risansko veče – predgrupa je Vis Tetra, a zvijezda večeri biće Dženan Lončarević. Razne mjesne zajednice, udruženja i organizacije skoro svaki dan organizuju neki program. Ono što bih najviše izdvojila je Kotorski ljetni internacionalni karneval koji se održava od 1. do 3. avgusta, zatim 10. avgusta imamo manifestaciju Svi na Crkvice koju organizujemo u zaleđu Risna i ono što je najvrijednije  pomena 24. avgusta Bokešku noć – feštu nad feštama.

Ažurni smo na društvenim mrežama, tako da vas pozivamo da nas pratite. Pozivamo sve da budute naši gosti,” poručila je predstavnica TO Kotor, Emilija Radulović.

Iz Turističke organizacije Kotor uputili su veliku zahvalnost Komunalnom Kotor, Komunalnoj policiji, MZ Risan, Vatrogasnom društvu “Bogoljub Brezić” iz Perasta, OB Kotor, NVO “Žene Risan”, Pekari “Hipnos”, Domu starih “Grabovac” Risan, te brojnim mještanima koji su dali svoj dopirnos da ova manifestacija bude uspješna, te pomogli u organizaciji na razne načine.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije