22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Petrovačka lignjada uspješno produžava sezonu i postaje brend Petrovca

Savjet Mjesne zajednice „Petrovac“, uz podršku Turističke organizacije opštine Budva (TOB) i Opštine Budva drugu godinu zaredom je organizovao Petrovačku lignjadu. Prema riječima idejnog tvorca manifestacije potpredsjednika MZ “Petrovac”, Dušana Gregovića, želja građana Petrovca je bila da organizuju događaj koji će prije svega očuvati tradicionalni lov na lignje, ali i doprinijeti produžetku sezone i jačanju kulturno-rekreativnog sadržaja u Petrovcu.

Uzbudljivo takmičenje u lovu na lignje, bogata ponuda tradicionalne hrane i pića, kao i kvalitetan muzički program okupili su veliki broj kako mještana, tako i turista, te su ispunjeni svi ciljevi i očekivanja organizatora.

“Ova manifestacija je napravljena sa ciljem da produži sezonu i kada vidite ovoliki broj turista u mjesecu oktobru onda možemo reći da smo u tom smislu i postigli naš cilj. Petrovac je u ovom trenutku pun turista, za mjesec oktobar je ovo nevjerovatan broj kako stranih, tako i domaćih turista. Čini mi se da su danas ovdje došli gosti iz svih krajeva Crne Gore i u tom smislu jesmo zahvalni i nadamo se da će ova fešta postati prepoznatljiv brend našeg Petrovca,” navela je PR manifestacije, Ksenija Šoljaga.

Najveće interesovanje i ove godine je privukla degustacija lignji, ali i ruštula i piva koji su se besplatno dijelili na više štandova duž petrovačkog šetališta.

“Naši domaći ugostitelji su pripremili negdje oko 500 kilograma lignji, a naši posjetioci su imali priliku da uživaju i u vinu, pivu i ruštulama. Sve u svemu – jedna prava fešta,” dodala je Šoljaga.

Lignjada – Petrovac

Značaj Petrovačke lignjade i ove godine su prepoznali Turistička organizacija Budva i Opština Budva koje su pružile snažnu podršku organizaciji ove fešte.

“Raduje nas što je za ovo doba godine zaista veliki broj posjetilaca, te je ispunjen cilj manifestacije da produži sezonu. Nadamo se da će to postati jedna lijepa tradicija,” navela je predstavnica TO Budva, Tamara Marković.

Centralni dio Petrovačke lignjade i u njenom drugom izdanju bilo je takmičenje u lovu na lignje u tri kategorije, modernoj, tradicionalnoj i sa obale. U tradicionalnoj kategoriji nadmetalo se 26 kandidata, u modernoj njih šest, dok je oko 15 kandidata lignje lovilo sa obale.

Nakon mjerenja ulova, proglašeni su pobjednici i dodijeljene medalje i trofeji. U kategoriji Obala prvo mjesto je osvojio Dževad Đečević, u tradicionalnoj kategoriji najbolje se pokazao duo koji su činili Boris i Ognjen Kovačević, dok je pobjedu u modernoj kategoriji sa ulovom od dva kilograma i 450 grama zaslužio Dejan Božović.

“Ovo je jedna baš lijepa manifestacija. Bili smo i prošle godine, ovo nam je već drugi put da se takmičimo. Nebitno ko je osvoji koje mjesto, ali Petrovcu i Budvi baš treba jedna ovakva manifestacija koja je posvećena moru. Ribolov je moj hobi, ja u tome uživam. Trudim se da što više vremena provodim na moru,” poručio je Božović.

Gradska muzika – Lignjada – Petrovac

Osim u takmičarskom, mnogobrojna publika okupljena na petrovačkom šetalištu uživala je i u muzičkom dijelu programa. Na samom početku prisutne su svojim muzičkim umijećem oduševili članovi Gradskog hora Budva sa svojim repertoarom pop, rok, dalmatinskih i stranih pjesama.

Lignjada – Petrovac

“Poenta našeg postojanja je da se pojavljujemo na gradskim feštama, jer smo gradski hor. Veliko nam je zadovoljstvo i hvala svim organizatorima koji nas vrlo srdačno i sa velikim poštovanjem zovu da se pojavimo na nekoj proslavi,” navela je osnivačica NVO Gradski hor Budva, Laura Ivanović.

Nakon Gradskog hora, nastupila je Gradska muzika Budve koja je takođe neizostavan dio svih budvanskih fešti. Uslijedili su i nastupi talentovanih domaćih bendova AkademiA i Boka All Stars koji su svojim energičnim repertoarima zabavljali petrovačku publiku do kasno u noć.

Najčitanije