17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pjaca od slike – izložba slika Romane Milutin Fabris

Pjaca od slike – izložba slika Romane Milutin Fabris
Romana Milutin Fabris

Međunarodni festival KotorArt, u okviru svog segmenta Pjaca od slike, organizuje izložbu istaknute dubrovačke slikarke, Romane Milutin Fabris. Otvaranje je zakazano za četvrtak, 1. avgust, u Pomorskom muzeju, sa početkom u 20 sati.

Izložba, pod nazivom Uspomene, prikazuje jedanaest slika izrađenih tehnikom ulja i akrilika na platnu. Umjetnica oživljava sjećanje na fizičke aspekte Kotora i Boke – brda, more, mediteransku vegetaciju, palace, crkve, kao i na njihovu istorijsku i duhovnu dimenziju: svece i blaženike, vjerske i druge fešte, na ono što Jung naziva arhietipskim, kolektivno nesvjesnim. Naime, autorka je od rane mladosti vezana za Boku koja, kao i Dubrovnik, koji je njena glavna inspiracija, pripada mediteranskom prostoru, s kojom je Dubrovnik istorijski i kulturno povezan i s kojim je iste godine proglašen od Uneska kulturnom baštinom svijeta.

Umjetnica teži da fiksira na platnu kako vibrantni život pun svjetlosti i boja tako i njegovu skrivenu mističnu esenciju. Tema nekoliko slika jeste Sveti Tripun, zaštitnik grada, Biskupije i Bokeljske mornarice, i njegova katedrala, koji za Kotor i Boku imaju isto značenje kao Sveti Vlaho i njegova crkva za Dubrovnik: duhovni temelj koji garantira solidnost kulturno umjetničke nadgradnje. Autorka je vezana i za brojne prijatelje iz Kotora i Boke, poput don Branka Sbutege, jednog od osnivača KotorArta, koji je otvarao njene izložbe i pisao prikaze o njenoj umjetnosti. – istakao je Antun Sbutega.

Romana Milutin Fabris spada u najomiljenije i najuglednije umjetnice Dubrovnika, poznata po svojim briljantnim živopisnim slikama s prikazima lokalnih scena. Za ovu bivšu učenicu čuvenog Kokoške, Dubrovnik je nepresušni izvor inspiracije. Autorka crta grad i prizore u njegovoj luci karakterističnom paletom živih boja koje njen rad čine prepopznatljivim. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Splitu i Zagrebu, diplomirala je na Akademdiji primijenjenih umjetnosti. Kao stipendista austrijske vlade pohađala je Ljetnju akademiju za likovne umjetnosti u Salcburgu i učila kod poznatog majstora Oskara Kokoške. Imala je više od sto samostalnih izložbi, od 1964, i učestvovala u više od sto pedeset kolektivnih izložbi, kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu. Pozivana je da radi u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Savezu Sovjetskih Socijalističkih Republika. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Udruženja likovnih umjetnika primijenje umjetnosti i dizajna (ULUPUD).

Najčitanije