9 C
Kotor

Slušaj online radio

Plavi svijet – Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom

Kit – foto Dnevnik.hr

Istraživači Hrvatskog prirodo-slovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita. Životinju su zatekli kod Novskog ždrila, a snimili su ga i dronom kako bi mogli analizirati njegovu veličinu i zdravstveno stanje, piše Dnevnik.hr.

U nekoliko navrata veličanstvena životinja plivala je uz brod istraživača. Uspjeli su napraviti biopsiju kože kita. Glavni cilj istraživanja je pridonijeti razumijevanju, zaštiti i očuvanju ovih životinja.

“Životinju smo pronašli ispred ždrila, pratili smo ga jedno dva sata. Kit je ušao u samo ždrilo, došao ispod samog Masleničkog mosta, vratio se van i nastavio put Vinjerca”, rekao je Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te dodao kako je životinja plivala uz njihov brod 5-6 minuta. “Nekoliko puta tako, okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh”.

“Oni tu borave sad već nekoliko tjedana. To je ta situacija u kojoj bi mi htjeli saznati što je to što njih zadržava u tom relativno malom velebitskom kanalu”, kazao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa instituta plavi svijet.

Video pogledajte ovdje.

Najčitanije