31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo 23. Festival klapa u Perastu

Festival klapa Perast 2024.

Ovogodišnji 23. po redu Međunarodni festival klapa Perast počeo je sinoć,  a trajaće tri večeri. Prema riječima predsjednice Nevladine organizacije Međunarodni festival klapa Perast, Tine Braić Ugrinić Festival se nalazi na razmeđi klasičnog poimanja klapskog pjevanja i svijeta koji nosi sa sobom, i onog novog instrumentalnog, primamljivijeg za većinu koja sluša i voli ovu vrstu pjevanja.

“Kako smo i sami svjesni da je ono starije uvijek  temelj i da ako ga srušimo novo neće biti održivo, ove godine smo se odlučili za njihov spoj. U ove tri večeri koje su pred nama napravili smo program koji će zadovoljiti oba, prividno oprečna ukusa klapskog pjevanja, odnosno slušanja”, poručila je ona.

Tina Braić- Festival klapa Perast 2024.

I pored muzičkog trenda u regionu klapska pjesma opstaje, kazala je Braić Ugrinić. Naglasila je brojnost sve većih dječijih klapa koje se razvijaju u Crnoj Gori, a koje, prema njenim riječima, stvaraju kvalitetan i trajan put opstanka klapske pjesme.

“Uprkos svim drugim okolnostima i nepredvidljivostima mi i dalje najavljujemo, nadamo se sve bolje festivale, koji ove godine ima i novinu. Nakon takmičarskog i revijalnog dijela očekuju nas koncerti iskusnih i renomiranih klapa”, rekla je ona.

Mnogo je festivala klapskog pjevanja, ali malo je onih koji se mogu pohvaliti ovakvom tradicijom, istakao je na otvaranju direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić. On se tom prilikom zahvalio svima koji se bave ovom vrstom pjevanja, i time čuvaju tradiciju uprkos svim izazovima koje nosi savremeno življenje.

Jovan Ristić- Festival klapa Perast 2024.

“Zahvalio bih se organizatorima koji su sve ove godine prošli kroz različite faze i uprkos tome uspjeli da opstanu. Pozvao bih sve da posjete Festival i uživaju u anđeoskim glasovima , na ovom čudesnom mjestu”, kazao je on i proglasio festival otvorenim.

Tokom prve večeri nastupile su ženske klape Divna, Alata i Lira, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U revijalnom dijelu programa nastupile su Klapa Maris, Bisernice Boke i Kaše. Kako su najavili organizatori drugo veče je sadržajem najbogatije. Od dječijih klapa nastupiće klape iz Hrvatske – Splita i Zagreba, kao i iz Crne Gore – Kotora, Tivta, Bijelog Polja, Kolašina, Nikšića, Podgorice. Nakon dječijih predstaviće se tri mješovite klape iz Crne Gore i Hrvatske. Takođe, te večeri nakon takmičarskog dijela biće priređen koncert klape „Kumpanija“ iz Vele Luke na Korčuli. Treća veče, 16. juna, rezervisana je za muške klape, njih sedam, koje takođe dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nakon takmičarskog i revijalnog dijela čeka nas koncert klape “Valdibora” iz Rovinja”.

Program sve tri večeri počinje od 21 sat na Pjaci Svetog Nikole u Perastu.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije