31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo Treći festival „Pored mora, pjevati se mora“ – u Herceg-Novom preko 200 mladih učesnika

Foto Vuk Ilić

Treći međunarodni festival „Pored mora, pjevati se mora“ počeo je sinoć književnim programom u čast nagrađenih hercegnovskih literata u Kući nobelovca Iva Andrića. Muzički dio programa sa sedam gostujućih dječijih horova biće održan večeras i sutra veče (15. jun) u parku Boka.

U čast vrijednih i talentovanih osnovaca koji su tokom cijele školske godine učestvovali na međunarodnim i državim literarnim konkursima i osvajali značajne nagrade. U okviru prvog programa „Mladi novski literati“ zahvalnice i poklon knjige dobilo je 65 osnovaca, a njih 12 sa međunarodnim nagradama imalo je priliku da predstavi radove. Veličajući učenički trud i uspjeh, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje na ovaj način želi da podrži ljepotu pisane riječi i motiviše učenike da se posvete književnosti i čitanju.

Literatima je svoju knjigu „Prodavnica igračaka“ poklonila naša sugrađanka, pisac profesor dr Sanja Crnogorac, zbirku bajki koja je nominovana za nagradu Mali princ. Muzikom su veče uljepšali učenici Muzičke škole HN – Alksandar Šiškin na gitari (klasa prof. Aleksandra Bubanje) i Jovan Savić na harmonici (klasa prof. Bosiljke Kulišić).

Foto Vuk Ilić

U parku Boka večeras će biti priređeno prvo veče muzičkog dijela programa festivala „Pored mora, pjevati se mora“ u okviru kojeg će nastupiti solisti dječijih horova koji učestvuju na ovoj razdraganoj i raspjevanoj manifestaciji iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Početak programa je u 19.00 časova.

Centralni događaj festivala je susret dječijih horova koji će biti održan u subotu, 15. juna takođe u parku Boka sa početkom u 19.00 časova. Nastupiće preko 200 pjevača iz horova „OŠ Milija Nikčević“ iz Nikšića, „Bubamarac“ iz Trebinja, „Vokal kids“ iz Pančeva, SPD „Jedinstvo“ iz Kotora, „Raspevano srce“ iz Vršca, „Vivak“ iz Sremske Mitrovice, „Zvjezdice“ iz Podgorice i domaćini „Cvrkutići“ iz Herceg Novog.

Organizator festivala je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje OHN, uz podršku JUK Herceg fest i Kuće nobelovca Iva Andrića.

Najčitanije