20 C
Kotor

Slušaj online radio

Podignute prve Plave zastavice za 2024. godinu: Prestižno priznanje zalužili jedna marina i 39 kupališta

U susret 8. junu kada se obilježava Svjetski dan okeana i mora u Crnoj Gori su podignute prve Plave zastavice za 2024. godinu, a ovo prestižno ekološko priznanje dodijeljeno je za 39 plaža i jednu marinu u Crnoj Gori. Prve Plave zastavice na kupalištu “B5” i “Bridge” u Buljarici danas je svečano podigla predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Zvezdana Janović.

“Ponosni smo na kvalitet naših plaža koje zadovoljavaju svjetske standarde i koje su od izuzetnog značaja za Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju. Osim što je ovo priznanje dokaz kvaliteta ono nas obavezuje da održavamo postignute standarde i nastavimo razvijati našu zajednicu u pravcu održivog turizma,” istakla je Janović.

Plava zastavica se dodjeljuje kupalištu ili marini na tekuću sezonu, na osnovu odluke Međunarodnog žirija u Kopenhagenu. Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstva nadležnih za poslove turizma, zaštite životne sredine, pomorstva, Crvenog krsta Crne Gore i nevladinog sektora. U ime Nacionalne komisije prisutnima se obratila predsjednica, Žana Bracović.

“Nakon više kontrola neophodne dokumentacije zaključeno je da su ispunjeni svi obavezujući kriterijumi, te je za ovo prestižno međunarodno priznanje ove godine kandidovano 39 plaža i jedno kupalište, što je u aprilu potvrdio međunarodni žiri. Ispunjavanjem uslova i dobijanjem priznanja Plava zastavica pomaže se održivom razvoju turizma i doprinosi očuvanju životne sredine u našoj zemlji, naročito na primorju,” navela je  Bracović.

Plava zastavica 2024.

U ime zakupca kupališta “Bridge” i “B5” koje je bilo domaćin današnje svečanosti prisutnima se obratio Obrad Potparić koji je istakao veliko zadovoljstvo što je njihova plaža dobila priznanje Plave zastavice za 2024. godinu.

“Dvije godine smo bili u pilot fazi, na našu sreću smo prošli sve zahtjeve i nadam se da smo zasluženo jedni od nosilaca Plave zastavice na crnogorskom primorju. Zahvalnost dugujem mojim zaposlenima koji su i najviše zaslužni što je naša plaža dobila ovo značajno priznanje,” kazao je Potparić.

Podsjećamo, program Plava zastavica se u Crnoj Gori sprovodi od 2003. godine kada je nevladina organizacija “ECOM” postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude nacionalni operater za sprovođenje Programa u Crnoj Gori.

Plava zastavica 2024.

“Volimo da se podsjetimo onih kupališta koja su napravila niz od pet ili deset uzastopnih godina u kampanji, tako će ove godine posebno priznanje za pet godina u kampanji biti uručeno zakupcima plaža “Cabo Beach” u Ulcinju, “Bella Vista” i “Galija” u opštini Budva, a za deset godina u ovoj kampanji priznanje će dobiti kupalište “Toni Grill”. Želim da poželim dobrodošlicu i za dva nova kupališta na plaži u Bečićima koja će ove godine po prvi put dobiti Plave zastavice. Želim svima uspješnu i što ozelenjeniju kampanju tokom ove 2024. godine,” poručio je direktor NVO ECOM, Saša Karajović.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije