14 C
Kotor

Slušaj online radio

Polaganjem vijenaca obilježena 33. obljetnica uspostave logora Morinj

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče bivšeg logora Morinj u prisustvu izaslanstva iz Republike Hrvatske i  Crne Gore u srijedu je obilježena 33. godišnjica uspostave logora Morinj u Boki Kotorskoj.

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo podsjetio je da je bilo preko 350 logoraša u Morinju, te da se danas prisjećamo na žrtve i patnje logoraša. Kao i da se moramo prisjetiti i konteksta tog vremena koje je bilo u službi velikospske politike.

„Crna Gora je danas nama partner, član NATO saveza, kandidat za članstvo u EU mi im želimo pomoći na tom evropskom putu. Inters Hrvatske je da sve zemlje zapadnog Balkan budu dio evropske obitelji. Intres nam je da nemamo Shengen na našim granicama već istočnije od nas i pomoći ćemo Crnoj Gori na tom putu“ – kazao je Matušić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova Crne Gore, Ervin Ibrahimović, podsjetio je da već četiri godine predstavnici Crne Gore i Hrvatske obilježavaju ovaj datum i odaju počast žrtvama logora Morinj.

„Moje prisustvo kao potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova je dokaz da je Crna Gora  spremna da se suoči sa prošlošću, kao jedini pravi put, ka građenju dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti. Vjerujem da zajednički šaljemo snažnu poruku da smo spremni kao dvije prijateljske zemlje da unapređujemo naše odnose.

Morinj – foto Roko Stjepčević

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), stranke Hrvata u Crnoj Gori, Adrijan Vuksnović poručio je da je ponosan što na dostojanstven način komemoriramo žrtve ratnog logora Morinj.

„Ponosan sam što hrvatska zajednica u Crnoj Gori na aktivan način sudjeluje u svemu ovome i na taj način njegujemo kulturu sjećanja. Ne možemo ići u budućnost ako se ne osvrnrmo i procesuiramo na pravi način prošlost. Na žalost u Crnoj Gori ima i onih koji bi doveli u pitanje sve ono što se dogodilo u logoru Morinju. Naš zadatak je kao i one prozapadne Crne Gore da na pravi način odgovor kako bi ova zemlja krenula napred.“- kazao je Vuksanović.

Komemoraciji su prisustvovali bivši logoraši, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Novinarima nije bilo dopušteno da uđu u krug vojnog objekta i dođu do spomen ploče gdje je položeno cvijeće i zapaljane svijeće.

Morinj – foto Roko Stjepčević

Podsjećamo, u opštni Kotor u mjestu Morinj od 3. loktobra 1991. godine do 18. avgusta 1992. godine JNA je organizirala Centar za prihvat zarobljenika iz Hrvatske, poznat kao logor Morinj, u kojem su u nečovječnim uvjetima bile zatvorene 292 osobe iz dubrovačke regije.

U sudskom procesu koji je započeo 2007. godine, a pravomoćno je okončan 2013. godine, četiri pripadnika JNA su osuđena za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u tom logoru. Osim kaznenog postupka, sudovi Crne Gore su u parničnim postupcima donijeli i 154 odluke kojima je dosuđena naknada nematerijalne štete žrtvama.

Najčitanije