24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomislili su da je najgore prošlo, a pojavila se delta

Foto EPA

U svijetu se na sedmičnoj razini smanjuje broj novozaraženih i umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. U SAD-u više od pola odraslog stanovništva primilo je obje doze vakcina. Rusija se pak bori s delta varijantom virusa, osobito glavni grad Moskva.

Rusija je ponovno u čvrstom stisku koronavirusa unatoč višemjesečnim uvjeravanjima predsjednika Vladimira Putina kako je najgora pandemija prošla. Ruski virusolozi tvrde da je inačica delta, prvi put registrovana u Indiji, sada najrasprostranjenija u glavnome gradu – Moskvi, gdje se broj zaraženih utrostručio u posljednja dva tjedna.

– Čak i nakon 18 mjeseci neučinkovita primjena javnozdravstvenih i socijalnih mjera, povećano socijalno miješanje i nejednakost pri cijepljenju i dalje daju koronavirusu priliku za mutaciju, širenje i ubijanje. Globalni neuspjeh u pravednom dijeljenju cjepiva potiče dvosmjernost pandemije koja sada uzima danak kod najsiromašnijih i najranjivijih. Svaka regija ima zemlje koje se sada suočavaju s velikim porastom zaraze i broja smrtnih slučajeva, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Američki predsjednik pohvalio se s 300 miliona cijepljenja u 150 dana njegova predsjedništva, 65 posto odraslih Amerikanaca cijepljeno je barem jednom, a 55 posto oba puta. Ali, SAD se suočava s delta varijantom bolesti, posebno opasnom za mlade.

– Delta varijanta može uzrokovati smrt više ljudi u područjima na kojima nema vakcinisanih. Ondje gdje je populacija vakcinisana oba puta, Delta varijanta vrlo vjerojatno neće rezultirati zarazom. Postojeća su dvije vakcine vrlo učinkovita, kazao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Joe Biden ponavlja kako znanost dokazuje da vakcina djeluje kod svih varijanti virusa, poziva Amerikance da se što prije cijepe kako bi se dostigao cilj – 70% cijepljenih Amerikanaca do Dana neovisnosti – 4. srpnja.

– Na mnogim mjestima u državama s nižom stopom vakcinisanja broj zaraženih i hospitaliziranih ne opada, ponegdje zapravo raste. Prije nekoliko dana prešli smo 600 hiljada, 600 tisuća Amerikanaca mrtvih zbog COVID-a! Više od broja preminulih u Prvom, Drugom svjetskom ratu, Vijetnamu i u napadima 11. septembraa – zajedno. Dakle, čak i dok bilježimo nevjerojatan napredak, to ostaje ozbiljna i smrtonosna prijetnja. Ako niste cijepljeni, riskirate ozbiljno se razboljeti ili umrijeti ili proširiti bolest, poručio je Biden.

Pandemija se i dalje širi i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Gotovo svi oboljeli zaraženi su delta varijantom virusa.

Najčitanije