17 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomoć iz prošlosti – Brodski dnevnici s američkih kitolovaca iz 18. stoljeća u službi klimatologa

Pomoć iz prošlosti – Brodski dnevnici s američkih kitolovaca iz 18. stoljeća u službi klimatologa
Dnevnici kitolovaca
Oceanographic Institution Massachusetts

Iako u 18. stoljeću nisu postojali brojni i pouzdani meteorološki mjerni instrumenti, a ni Beaufortova skala jačine vjetra još nije bila definirana, neki klimatolozi vjeruju da bi im baš brodski dnevnici iz tog stoljeća mogli znatno pomoći pri razumijevanju klime i klimatskih promjena. I to brodski dnevnici s američkih kitolovaca.

Zbog prirode svoga posla kitolovci su plovili i morima kojima trgovački jedrenjaci između starog i novog svijeta nisu išli, a kako im je u traženju i lovljenju kitova svaki dašak vjetra bio važan, tako su u svojim dnevnicima detaljnim opisima vjetrova, njihovom smjeru i jačini, posvećivali pažnju veću nego kapetani na drugim brodovima.

Caroline Ummenhofer, oceanografkinja s Woods Hole Oceanographic Institutiona u Falmouthu u Massachusettsu, koja sa svojim timom proučava oko 4200 brodskih dnevnika američkih kitolovaca, više je nego zadovoljna otkrivenim:

– U početku nisam bila sigurna da će nam ti dnevnici puno pomoći. Sada mogu reći da je ovo puno više i bolje negoli smo očekivali.

Najčitanije