24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomor dagnji u Malostonskom zalivu – “Idemo na neplaćeni godišnji”

Pomor dagnji u Malostonskom zalivu – “Idemo na neplaćeni godišnji”
Oboljele dagnje-mušlje

U Malostonskom zalivu dogodio se nezapamćen pomor dagnji, a uzgajivači vjeruju kako je sve posljedica visokih temperatura mora, piše HRT.

Uzgajivači obilaze lokacije kako bi utvrdili štetu. Prve procjene govore da je stradalo gotovo 80 posto dagnji u uvali Brijesta, koja je poznata po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju.

“Pomor koji je nezapamćen. Mi imamo 25 godina obrta, cijeli život se bavimo ovim i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto”, kazao je za HRT Zdravko Lazić. On sa svojim bratom uzgaja dagnje na površini od desetak hektara. Uginulo im je gotovo 90 posto dagnji.

“Ne znam što uopće činiti”

Uvjereni su kako je do pomora došlo zbog izrazito toplog mora. “Mi smo imali izmjereno 29.6 stupnjeva. Ne znam, no u momentima sam siguran da je bilo i preko 30 stupnjeva”, naveo je Vicko Lazić. Uzgajivači su napomenuli kako su kamenice, za razliku od dagnji, još uvijek žive.

“Ne znam što uopće činiti. Prodaja mi je skroz smanjena i idem na neplaćeni godišnji. Šta da radim sad”, zapitao se Ivica Baćina.

“Kad vidiš kako je to bilo, to je bilo bože sačuvaj. Krepano, ne znaš što ćeš. Izvadiš pedeset kila, nemaš deset, petnaest da ti je ostalo. Ne znaš ništa”, požalila se Mila Prlaguzić.

Uzgajivači se nadaju da će jugo ohladiti more

Dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku smatra kako sve treba analizirati veterinarski inspektor. Objasnila je utjecaj vrulja na području Bistrine, što je, za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.

“Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijevih. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije”, kazala je.

Školjkari su jutros vraćali kupce, ne želeći im prodavati proizvode koji nisu potpuno zdravi. “Kažete ljudima kako je, i to je to. Ako bude sreće, bit će dostave u osmome mjesecu, a ako ne bude, dostave neće biti do daljnjega i to je tako kako je”, najavio je Antonio Prlaguzić. Uzgajivači se nadaju da će jugo uskoro ohladiti more.

Izvor:HRT

Najčitanije