23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet Kotor – predstavljen podvodni dron za mapiranje čvrstog otpada u moru

Sa prezentacije podvodnog drona – foto Radio Kotor
U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru, u srijedu je predstavjen način rada podvodnog drona čija je osnovna svrha mapiranje čvrstog otpada u moru.

Kako je monitoring otpada sa morskog dna dio Nacionalnog programa monitoringa životne sredine, mapiranje pomoću drona, daće uvid u lokacije na kojima se nalazi veća količina otpada. To će pomoći da se u narednom periodu identifikuju hot spot lokacije na kojima će se monitoring otpada sprovoditi, kao i sporadične akcije čišćenja morskog dna.

Podvodni dron – foto Radio Kotor
“Ovaj uređaj takođe koristimo za lociranje olupina brodova, a može se koristiti i za mapiranje podvodnog biljnog i životinjskog svijeta. Suština ovog projekta je formiranje i akreditacija prvog master studijskog programa o zaštiti i upravljanju morskom sredinom, koji će početi od oktobra ove godine, a studenti će imati mogućnost da koriste opremu koju smo dobili kroz ovaj i ostale projekte”, kazao, prof. dr Danilo Nikolić.
“U Bokokotorskom zalivu je velika količina otpada, tako da će nam ovaj uređaj biti od velike koristi” – kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životene.
Podvodni dron – foto Radio Kotor
Podvodni dron je dio opreme koja je dobijena kroz projekat “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom“, koji je realizovan u Crnoj Gori i Albaniji tokom 2021. i 2022. godine, na kom je Pomorski fakultet Kotor bio kooridinator, dok je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore partner na projektu.

Najčitanije