24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Posada spašena nakon napuštanja broda u oluji kod Južne Afrike

Posada spašena nakon napuštanja broda u oluji kod Južne Afrike
Brod – ilustracija

Posada panamskog teretnog broda Ultra Galaxy (13,800 dwt) morala je napustiti brod zbog teških vremenskih uvjeta uz obalu Južne Afrike, kada se brod opasno nagnuo. SAMSA je primila signal s EPIRB-a i utvrdila da dolazi s broda 60 nautičkih milja zapadno od Doring Baya, izvještava Maritime Executive.

Brodovi u blizini preusmjereni su kako bi pružili pomoć. Na poziv su se odazvali teretni brod Fivos (56,700 dwt), kontejnerski brod Rio Grande Express (50,800 dwt) i ribarski brod Malachite.

Nakon dolaska na lokaciju, pronašli su posadu od 18 filipinskih pomoraca u splavi za spašavanje. Japanski brod, izgrađen 2008., plovio je iz Malage, Španjolska, prema Dar es Salaamu, Tanzanija. Ribarski brod Malachite uspio je spasiti posadu i prebaciti ih u St. Helena Bay.

Prijašnjih dana, Cape Town i regija bili su pogođeni snažnom zimskom olujom. Snažni vjetrovi, kiša i snijeg uzrokovali su padanje drveća, poplave i nestanke struje. Oko 4,000 ljudi prijavljeno je kao beskućnici nakon oluja u regiji Cape Town, dok su stanovnici upozoreni na dodatne oluje.

Operater luke Transnet izvijestio je da je obustavio rad kontejnerskih terminala u dvije luke jer su Cape Town, Saldanha, Port Elizabeth i Ngqura doživjeli teške vremenske uvjete s vjetrovima između 35 – 50 čvorova i valovima do 3-4 m. Pomorske operacije su obustavljene u nekim lukama iz sigurnosnih razloga, a jedan brod je zadržan u terminalu Port Elizabeth zbog jakog vjetra. Nadaju se nastavku operacija tokom ovog tjedna.

Brodovi koji se preusmjeravaju iz Crvenog mora suočit će se s teškim zimskim uvjetima dok plove oko Rta Dobre Nade. Mnogi od tih brodova i bunkeriraju u Južnoj Africi. Maersk je izdao upozorenje o ekstremnim vremenskim uvjetima za južnoafričku obalu, naglašavajući da će brodovi morati tražiti zaklon ili promijeniti kurs kako bi izbjegli nevrijeme. Upozorili su na jake vjetrove, visoke valove i jaku kišu u narednim danima, osobito između Cape Towna i Port Elizabetha, što će utjecati na brodske operacije.

Najčitanije