18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Posadi broda Dali dopušten povratak kući

Brod – most Baltimor – Foto: Screenshot Youtube

Nakon što su mjesecima bili zadržani na brodu, posada kontejnerskog broda Dali napokon je dobila dopuštenje za povratak kući, piše Splash247.

Američki istražitelji zabranili su posadi broda da se iskrca od 26. marta, kada je brod bio uključen u najpoznatiju pomorsku nesreću ove godine, uzrokujući rušenje najvećeg mosta u Baltimoreu.

Prema dogovoru postignutom na sudu u Baltimoreu, posada koja radi za Synergy Marine može se vratiti kući u Indiju i Šri Lanku, ali moraju biti dostupni za svjedočenja.

Očekuje se da će brod Dali biti premješten iz Baltimorea u Norfolk, Virginia, gdje će proći složene popravke, dok se očekuje da će pravni slučajevi vezani uz nesreću trajati godinama.

Grace Ocean, vlasnik broda Dali, i upravitelj broda Synergy Marine podnijeli su peticiju za ograničenje odgovornosti 1. travnja, tražeći da se njihova odgovornost ograniči na samo 43,6 milijuna dolara, dok se očekuje da će ukupne isplate dosegnuti milijarde dolara.

Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza (NTSB), koji je prošlog mjeseca objavio preliminarno izvješće, istražuje što je uzrokovalo blackout na brodu Dali, a zatim udarac i rušenje mosta. FBI je također otvorio kriminalnu istragu.

Podsjećamo, brod Dali imao je blackout oko 10 sati prije napuštanja luke Baltimore i ponovno neposredno prije nego što je udario u most Francis Key, prema preliminarnom izvješću NTSB-a.

Prvi blackout dogodio se nakon što je član posade tijekom održavanja uzrokovao gašenje jednog od brodskih dizelskih motora, rekli su istražitelji. Ubrzo nakon napuštanja Baltimorea, brod se sudario s jednim od potpornih stupova mosta zbog drugog blackoutu, jasno zabilježenog u video snimkama, koji je uzrokovao gubitak upravljanja i pogona.

Odbor je rekao da je blackout nastupio oko četiri minute prije sudara kada su električni prekidači neočekivano iskočili, uzrokujući gubitak snage na svim brodskim svjetlima i većini opreme kada je brod bio 1 km od mosta.

Posada broda Dali uspjela je vratiti snagu, ali novi nestanak struje dogodio se oko 320 m od mosta, što je zaustavilo sve tri steering pumpe.

Planovi su u izradi za postavljanje zamjenskog mosta do 2028. godine, dok su osiguravatelji upozorili da bi nesreća broda Dali mogla biti jedan od najvećih pomorskih zahtjeva u povijesti.

Najčitanije