17 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjeta ambasadora Finske Herceg Novom: Nastaviti dobru saradnju i proširiti mogućnosti poslovne saradnje

Posjeta ambasadora Finske Herceg Novom: Nastaviti dobru saradnju i proširiti mogućnosti poslovne saradnje
Foto Opština HN – posjeta amabasdora Finske

Herceg Novi i Finska će u narednom periodu intenzivirati saradnju na polju kulture i mnogobrojnih manifestacija koje se održavaju u našem gradu, a od velike koristi biće iskustva ove nordijske zemlje po pitanju izgradnje vertikalnih pješačkih komunikacija, poručeno je juče nakon sastanka ambasadora Finske u Crnoj Gori, Niklasa Lindkvista i predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića.

Ovo je prva posjeta ambasadora Lindkvista Herceg Novom, koji je posebno istakao značaj avio linije Tivat-Helsinki. Iako avio linija ne saobraća tokom cijele godine i ne svakog dana, njen značaj je veliki jer je to direktna prilika da finski turisti posjete ovaj region, poručio je Lindkvist.

Predsjednik Katić je naglasio da se saradnja sa ambasadom Finske, koja je u prethodnom periodu bila na zavidnom nivou, nastavlja – kako na polju kulture i brojnih festivala koji se održavaju u našem gradu, tako i po pitanju planiranja izgradnje vertikalnih komunikacija u Herceg Novom.

„Imali smo dobru saradnju u smislu održavanja određenih izložbi finskih umjetnika, a tu je i Operosa festival koji je održan i ove godine u našem gradu. Sigurno da će se takva saradnja nastaviti i u narednom periodu, jer je Herceg Novi prepoznat kao grad kulturnih manifestacija u kojima veliki broj finskih umjetnika želi da učestvuje. Takođe smo razgovarali i o broju turista koji dolaze iz Finske u Herceg Novi – prošle godine smo imali oko 8000 noćenja, 2400 dolazaka finskih turista, što je dva i po puta više nego 2022. godine. Sigurno je tome doprinijelo uvođenje avio linije Tivat-Helsinki i svakako da se nadamo da će broj finskih turista biti još veći u narednom periodu“, kazao je predsjednik Katić.

Finski privrednici će u oktobru održati biznis forum u Crnoj Gori, što može biti prilika za širenje poslovne saradnje, a iskustva finskih kompanija koja se bave konstrukcijom pokretnih stepenica i liftova će biti prenesena kako bi Herceg Novi dobio najkvalitetnija rješenja u vidu vertikalnih pješačkih komunikacija.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Najčitanije