20.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Poslije sedam godina od optuženja protiv troje Kotorana obustavljen krivični postupak usljed nedostatka dokaza

Poslije sedam godina od optuženja protiv troje Kotorana obustavljen krivični postupak usljed nedostatka dokaza
Kotor – Foto Boka News – arhiv

Specijalni tužilac Vukas Radonjić danas je u podgoričkom Višem sudu odustao od krivičnog gonjenja braće Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova koje je raniji nadležni tužilac optužio da su kao pripadnici 14-člane kriminalne grupe koju je predvodio Kotoranin Slobodan Kašćelan za račun ove kriminalne organizacije održavali nezakonito postavljene kamere koje su snimale pripadnike rivalskog “škaljarskog” klana.

– Do sada nije izveden ni jedan dokaz protiv Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova. Posebno kod činjenice da su negirali izvršenje krivičnog djela pojašnjavajući da su pomagali Iliji Dedoviću kao komšiji koji ih je zamolio da skinu kamere sa uličnog stuba – precizirao je tužilac Radonjić.

Radonjić je istakao da je ovo možda odluka SDT-a koja remeti dosadašnju praksu u kojoj se ranije čekala kasnija faza postupka za ovakve predloge.

– Ali obaveza SDT-a je da postupa profesionalno i zakonito, smatram da je ovo momenat da donesem takvu odluku- naglasio je tužilac Radonjić.

Odluka SDT-a o odustajanju krivičnog gonjenja Andrića i Moškova uslijedila je nakon što je sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović saopštilo da se vještak za informacione tehnologije Balša Savić neće ponovo saslušavati kao svjedok u ovom postupku.

Sa odlukom suda saglasio se i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić napominjući da nije u skladu sa zakonom da jedno lice ima svojstvo vještaka i svjedoka u jednom postupku.

– Bilo mi je nezamislivo da svjedok Savić ima dvojaku funkciju u ovom postupku. Osim toga, kad imamo u vidu da svjedok nije utvrdio identitet lica koje mu je dalo mito, možda bi insistiranje na njegovim saslušanju vodilo ka odugovlačenju postupka -kazao je on.

Tužilac Radonjić je podsjetio da je na jednom od prethodnih ročišta sud iz spisa predmeta izuzeo iskaz koji je Savić dao u istrazi i da se SDT nije žalilo na tu odluku krivičnog vijeća.

– S obzirom da je iskaz svjedoka izdvojen i da se SDT ranije nije žalilo, smatram da je jedina pravna i zakonita odluka da se odustane od optuženja protiv Nikole i Igora Andrića i Tripa Moškova – naveo je između ostalog Radonjić.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije