24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Potopljena norveška fregata transportovana u glavnu mornaričku bazu

Potopljena norveška fregata transportirana u glavnu mornaričku bazu

Norveška fregata „HNoMS Helge Ingstad“ uspješno je prevezena u glavnu mornaričku bazu zemlje nakon što je tijekom četiri mjeseca gotovo potpuno potopljena nakon sudara s tankerom „Sola TS“ u studenom 2018. godine.

Fregata je u nedjelju, 3. ožujka, stigla u mornaričku bazu Haakonsvern na poluuronjivoj barži „Boa Management“ kojom upravlja BOA Management.

Sama operacija podizanja počela je 26. veljače, a brodovi za podizanje teških tereta „Scaldis“ i „Rambiz“ podigli su fregatu s morskog dna i transportirali je 15 nautičkih milja od fjorda Hjeltefjorden do Hanøytangena gdje je ukrcana na baržu.

Podsjetimo, „HNoMS Helge Ingstad“ i tanker „Sola TS“ pod malteškom zastavom sudarili su se 8. novembra kod terminala Sture u općini Øygarden u okrugu Hordaland u Norveškoj. Fregata je bila teško oštećena u incidentu i nasukana je na stijene kako bi se spriječilo potpuno potonuće. Međutim, nekoliko dana kasnije, fregata je skliznula sa stijena u dublje vode i provela više od četiri mjeseca gotovo potpuno potopljena.

Aframax naftni tanker u sudaru nije pretrpio oštećenja ispod vodene linije i otkriveno je samo neznatno izlijevanje goriva oko brod.

Norveško ministarstvo obrane priopćilo je kako će sljedeći koraci u tom procesu biti spašavanje što više opreme fregate. Kada se to završi, mornarica će moći bolje procijeniti stanje broda i donijeti konačnu odluku o njezinoj budućnosti.

 

Najčitanije