16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Povećavaju porez građanima, a ne isporučuju bolje uslove života

Tivat – Seljanovo panorama

U Tivu je danas završena javna rasprava o Nacrtu nove Odluke o porezu na nepokretnosti koju je pripremila lokalna administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS).

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata za finasije i lokalne javne prihode Opštine Tivat,  lokalna uoraava bila je u obavezi da nakon donošenja novog Zakona o porezu na nepokretnosti, donese sa njime usklađenu novu opštinskuu Odluku, pa je to iskoripteno i za blage korekcije zona po kojima se obračunavaju koeficijenti za naplatu ove dadžbine. Prihod od poreza na nepokretnosti inače jedan je od glavnih izvora finansiranja opština, a Tivat ove godine od njega u gradskoj kasi očekuje 5,1 miliona eura. Do kraja septembra ukupno je po tom osnovu naplaćeno 3,4 miliona eura.

Porez na napokretnosti Opštini jednom godišnje plaćaju svi vlasnici nekretnina koje se nalaze na teritoriji dotične lokalne samouprave, a za opštinare je osnovni kriterijum za određivanje visine ove vrste dadžbina, tržišna vrijendot nekretnine za koju se porez plaća.

Tivat je po ovoj Odluci, podijeljen na ukupno deset zona u kojima koeficijent za obračun poreza na napokretnosti, zavisno od atraktivnosti pojedine lokacije i njene blizine moru, odnosno centru grada, te stepena komunalne opremljenosti, iznosi od minimalnih 0,25 u zoni VI do maksimalnih 2 u Ekskluzivnoj zoni. U najskuplju, Ekskluzivnu zonu, pored nekretnina na ostrvu Sveti Marko i Ostrvu cvijeća, spadaju u nekretnine u zahvatu velikih investicionih projekata Porto Montenegro, Luštica Bay i Qatari Diar. Nešto manje skupa je zona Ia u kojoj koeficijent za obračun poreza na nepokretnosti iznosi 1,6, a ona obuhvata gotovo sve priobalne djelove opštine Tivat na podruju od Lepetana do Krašića.

Sama stopa poreza na nepokretnosti primjenjuje se na utvrđenu njenu tržišnu vrijednost, i iznosi od 0,25 do 0,30%  i za zemljišta i za građevinske objekte.

„U nacrtu nove Odluke o porezu na nepokretnosti  suštinski se za najveći broj građana ništa neće promijeniti jer ostaku iste stopei koeficijenti, samo se mijenjaju neke lokacije zona za određivanje poreza. Namjera nam je bila da ispravimo dosadašnju praksu da su isti porez plačali i vlasnici nekretnina na samoj obali mora, odnosno uz Jadransku magistralu, u istom iznosu kao i njihove komšije u drugom ili trećem redu iza njih. Tržišna vrijenost nekretnina u prvom redu uz obalu mora, odnosno uz magistraku ipak je veća nego što je to slučaj sa nekretninama iza njih, pa je stoga i logično da se na takve nepokretnosti obračunava i nešto veći porez.“- objasnila je Jasmina Pejović iz Sekretarijata za finansije, dodajući da je to bio motiv da se u nacrtu nove Odluke, takve nekretnine, „unaprede“ u jednu poresku zonu više nego što je to do sada bio slučaj.

„To ipak neće dovesti do značajnijeg povećanja poreskih obaveza, jer smo prema nekim projekcijama koje smo radili izračunali da bi vlasnik nekretnine u jednoj od zona koja se sada mijenja na veću, a koji je do sada godišnje za svoju kuću i dvorište plaćao 150 eura poreza,, ubuduće grebalo da plati oko 180 eura“- kazala je Pejović.

Ona međutim, nije mogla da kaže koliko će primjena nove Odlukue kumulativno dovesti do povećanja prihoda Opšine Tivat od ovog poreza, istakavši da opcija linerarnog smanjenja dosadašnjeg poreza za vlansnike nekretnina koje nisu u prvom redu uz more ili magistralu, a zadržavanje aktuelnog poreza za vlansike nekretnina koje jesu u tim pojasevima, nije dolazilo u obzir kao opcija za „pravednije oporezivanje“ jer bi time dođlo do drastičnog smanjenja ove vrste prihoda za Opštinu.

Ovakva namjera opštinara naišla je na kritike građana koji smatraju da lokalna uprava u protekle četiri godine nije uradila ništa na konkretnom poboljšanju uslova života građana u većem dijelu zona gdje sada namjerava povećati porez na imovinu fizičkih i pravnih lica, a da bi to opravdalo povećanje ove dadžbine. Tako Donja Lastva gdje će vlansici nekretnina uz magistralu plaćati veći porez i daljje nema kanalizacionu mrežu, Jadranska magistral kroz Tivat je ljeti najzakrčenija saobraćajnica u državi, a uslovi za život u kućama na Obala Đuraševića su sada lošiji negi prije pet godina, jer je zbog loše gradnje postrijenja za prečišćavanje otpadnih vod na Klačini, ovdje često širenje vrlo neprijatnih mirisa i povremeno izlivanje kanaluzacije u more.

„Porez na nepokretnosti je tzv. nedestinirani porez i za njega ne postoje čvrsti kriterijumi da se novac ubran od tog poreza, mora potrošiti u poboljšanje komunalne opremljenosti ili podizanje standarda života građana u pojedinim djelovima grada. Taj novac dakle ide u opštu javnu potrošnju lokalne administracije kkja te pare troši za sve i svašta a to građani koji porez plaćaju, najčešće ne osjećaju kao konkretni napredak za sebe i svoje komšije. Koliko vremena tek treba da prođe da bi Tivćani, plačajući uvećan porez na neporetnosti, nadoknadili preko 5,6 miliona eura koje je aktuelna gradska uprava oprostila i poklonila investitorima Porto Montenegra“- zapitao se mještanin Krtola Saša Klakor.

Izvor:S.L

Najčitanije