8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom 451. godišnice Lepantske bitke otvorena izložba “Plavo- Krv Cyanotypen”

Sa otvaranja izložbe – Foto Radio Kotor

JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor, u saradnji sa Centrom za kulturu grada Krka, upriličio je u petak izložbu cijanotipija “Plavo- Krv Cyanotypen”, autora Jörga Heiecka, povodom obilježavanja 451. godišnjice Lepantske bitke.

Direktor Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, Andro Radulović podsjetio je da je  Lepantska bitka jedan od najvažnijih događaja u istoriji pomorstva gradova mediteranskog prostora koja se odigrala 1571. godine.

“Pobjeda hrišćanskih snaga pridruženih oko Svete lige nad osmanskom vojskom u ovoj bici zaustavila je dalje napredovanje Osmanlija ka Zapadnoj Europi i značila privremenu prevlast hrišćanskih snaga nad Mediteranom. U ovom značajnom događaju učestvovala su naša dva grada Krk i Kotor sa galijama Cristo Ressussitato i sv.Tripun“- kazao je Radulović.

Sa otvaranja izložbe – Foto Radio Kotor

Izložbu je otvorila direktorica Centra za kulturu grada Krka, Maja Parentić.

“Kultura prelazi sve granice. Saradnja je bila bilateralna, a sada je trilaterlana, jer je autor, doktor fizike Jörg Heieck, koji u okviru kulturne saradnje koju Krk ima sa gradom Rokenhausenom, 2019. godine sedam dana boravio na našem ostrvu. Spoj Lepantske bitke i ove izložbe u prvi mah nije vidljiv, međutim, radi se o specifičnom pejzažu koji je na Sjevernom Jadranu poznat kao mjesečev teren. Kameni, grubi istočni dio ostrva je prvi dio koji su mogle vidjeti galije kada su plovile prema Krku. Autor izložbe je u znanstvenim istraživanjima pokušao razumjeti i spoznati svijet oko sebe, razlažući ga na algoritme, pa tako slične istraživačke procese pretače u fotografiju. Upotreba cianotipije kao tehnike u izradi fotografija je u ovom slučaju sredstvo za prikaz apstrakcije”- pojasnila je Parentić.

Sa otvaranja izložbe – Foto Radio Kotor

Autor izložbe Jörg Heieck, je kazao da tehnika kojom se bavim u izradi fotografija je cijanotipija, a predstavlja jednostavan hemijski proces koji pomaže umjetnicima da se predstave na apstraktan način.

„To je fotografski proces, poznat još od 1842. godine. Razlikuje se od ostalih fotografskih procesa po tome što pri razvijanju fotografija ne koristimo srebro, niti aparat za povećavanje, a konačni proizvod je plava fotografija koju proizvode sunčevi zraci ili UV svjetlost”, istako je Heieck.

/Tamara Vuković/

Najčitanije