17 C
Kotor

Slušaj online radio

Požari u Dalmaciji uz vatrogasce gase i dva kanadera

Požari u Dalmaciji uz vatrogasce gase i dva kanadera
Gori u Tučepima, zatvorena državna cesta – foto Hina Žaklina Jurić

O stanju na požarištima u Dalmaciji govorio je jutros u Vijestima HTV-a pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić.

Rekao je da je trenutačna situacija povoljnija nego jučer, ali da je daleko od toga da se može kazati kako je pod kontrolom vatrogasaca.

– Požar u Zemuniku je pod kontrolom. A što se tiče požara u Skradinu i Tučepima, oni su i dalje aktivni. U Skradinu je procijenjena trenutna površina od oko 780 hektara. Uz vatrogasce Šibensko-kninske županije, u pomoć su stigli vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije te Zadarske županije. Tijekom noći je upućena pomoć iz Karlovačke županije.

– Trenutačno na terenu djeluju dva protupožarna zrakoplova; kanader i dva Air Tractora. U Tučepima, pored Makarske, na terenu imamo oko 250 vatrogasaca i trenutno na terenu djeluju dva protupožarna zrakoplova kanader. Situacija na ova dva požara je takva da je požar i dalje aktivan, ali se ne širi kao što je bio slučaj jučer, tako da zemaljske snage uz pomoć zračnih djeluju na požare i nadamo se da ćemo ih vrlo brzo dovesti pod kontrolu vatrogasaca, kazao je.

– Kuće i naselja nisu izravno ugroženi, iako vjetar može promijeniti smjer i opet izazvati dodatne poteškoće.

– Što se tiče požara u Tučepima, tu je tokom noći pozvana dislokacija vatrogasaca iz grada Zagreba, a još su u pripravnosti vatrogasci iz Lično-senjske i Koprivničko-križevačke županije da se priključe na požare ako bude potrebno. Kako sad stvari stoje, ne bi trebalo biti, zaključio je Grančić.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije