18 C
Kotor

Slušaj online radio

Pozorišna predstava “Heroj nacije” u Tivtu

Pozorišna predstava “Heroj nacije” u Tivtu
Heroji nacije

Pozorišna predstava “Heroj nacije” Nikšićkog pozorišta, koju je po tekstu Ivana M. Lalića režirao Milan Nešković, biće izvedena večeras u 20 sati u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat. Predstava je premijerno izvedena 19. septembra u Nikšiću.

“Stanite – pogledajte oko sebe, zagledajte se ljudima u oči, stisnite im ruku, pitajte ih kako su, šta žele, o čemu sanjaju, primjetite ih. Ali, prvo krenite od porodice – oslušnite jedni druge, živite jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Ne zaboravite da je bližnji svoj blizak samo ukoliko znate šta onog drugog tišti, čega se plaši, o čemu mašta, čemu se raduje. Da je život u porodici, na ulici, u društvu, a ne na televiziji, rijalitijima, masovnim medijima. Da postoji riječ empatija, na koju smo zaboravili, i koje se samo s vremena na vrijeme sjetimo. Okupite se oko porodičnog ognjišta, a ne oko televizora, razgovarajte. Pričajte, ali i slušajte. Budite prvo “heroj porodice”, a ne “heroj nacije””, stoji u najavi CZK Tivat.

“Ma koliko puta da je izgovoreno, ne može se izbeći jer je istinito: kao što je ćelija osnovna jedinica građe svakog živog organizma, tako je porodica oduvek bila osnovna ćelija društva. Ognjište je deo porodičnog prostora namenjen za loženje vatre, oko koje bi se porodica okupljala u cilju zbližavanja. Vremenom, pojam ognjišta postaje jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi, kojim se pokazuje i čuva identitet, kao i postojanje zajednice uopšte”, ističe Milan Nešković.

U predstavi igraju Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović, Ljubomir Bandović/Nikola Vasiljević.

Najčitanije