24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pravda za kapetana Bekavca: Presuda se Očekuje 18. jula

Pravda za kapetana Bekavca: Presuda se Očekuje 18. jula
Sa suđenja – FOTO: Sph.hr

Suđenje kapetanu Marku Bekavcu, optuženom za krijumčarenje kokaina pronađenog na brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli, nastavit će se 18. jula. Optužbe se temelje na zapovjednoj odgovornosti, budući da je Bekavac kapetan broda na kojem je pronađeno 137 kilograma kokaina. Uz Bekavca, uhićeno je još devet članova posade iz različitih zemalja, piše HRT.hr.

Kapetan Marko Bekavac iz Splita nalazi se u istražnom zatvoru u Ankari od listopada prošle godine, nakon što je na brodu Phoenician M pronađeno 137 kilograma kokaina. Brod, koji je prevozio ugljen iz Kolumbije pod panamskom zastavom, pripada turskoj kompaniji.

Uhićeno je deset pomoraca: šestorica s Filipina, te po jedan iz Finske, Poljske, Rusije i Bekavac. Turske vlasti smatraju Bekavca odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Osim Bekavca, u zatvoru su i Ali Albokharij, Paszukow Krzystof Andrzej, Abello Eddie Jr. Villacarlos, Latanov Pavel, Sulima John Rey Nuneza, Vargas Carmel Ariel Jr. Dapule, Dalumpines Junil Bongcayaa, Bobiles Pather John Juarez i Ruales Darvin Ortiz.

Suđenje je počelo sredinom lipnja, a svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi. Na prvom ročištu prisustvovao je glavni tajnik SPH-a, Neven Melvan, koji će biti prisutan i na sljedećem ročištu zajedno s hrvatskim veleposlanikom Hrvojem Cvitanovićem, otpravnikom poslova u veleposlanstvu u Ankari Mariom Zadrom te dva predstavnika ITF-a iz Turske.

Odvjetničku kuću iz Istanbula angažirala je kompanija, a svaki pomorac ima svog zastupnika. Melvan je zadovoljan njihovim radom.

Melvan ističe kako na vrećama kokaina nije pronađeno puno otisaka te da niti jedan nije pripadao članovima posade broda. Zapovjednik je prije ulaska u kolumbijsku luku zatražio dodatne kamere i osiguranje, no kompanija to nije omogućila. Prije dolaska u tursku luku, zapovjednik je izvijestio tursku policiju o mogućem krijumčarenju.

Melvan navodi da je Bekavac fizički dobro, no emocionalno je uznemiren zbog situacije. Strah od zapovjedne odgovornosti dodatno opterećuje Bekavca i posadu, a Melvan naglašava da nije utvrđena izravna poveznica između posade i narkotika.

Pomorci često završe u zatvoru zbog toga što se nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme. Melvan ističe kako je ovaj slučaj dobio značajnu međunarodnu pažnju zbog prisutnosti predstavnika veleposlanstava svih zemalja iz kojih dolaze optuženi pomorci.

Premijer Andrej Plenković se založio za pravično postupanje prema Bekavcu tijekom sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, te je najavio da će hrvatska vlada nastaviti pružati diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć hrvatskom državljaninu.

Najčitanije