19.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prčanj – priobalni put zreo za sanaciju

Prčanj

Priobalni put kroz Prčanj, sa pukotinama, rupama, oronulim ivičnjakom i neravninama, odavno je zrio za obnovu, u šta se svakodnevno uvjeravaju mještani, ali i putnici namjernici.

Saobraćajnica koja je ranije bila magistralna, kategorisana je prije nekoliko godina kao cesta od lokalnog značaja, što znači da se o njoj stara Opština, odnosno Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Predstavnici Mjesne zajednice Prčanj još ranije su nominovali asfaltiranje puta među tri prioritetna projekta, ali je trenutno na teritoriji opštine Kotor „mrtva sezona“ kad su u pitanju radovi. Razlozi su objektivne prirode, a prema mišljenju Zorana Brguljana, predsjednika Mjesne zajednice Prčanj: „Bili su praznici, čeka se usvajanje budžeta i programa rada Direkcije, preveliki su interesi, svako ima svoju kombinaciju, a svima se ne može udovoljiti“.

– U program rada Direkcije za 2019. godinu nijesu ušle tri najznačajnije stvari za koje pokušavamo da se izborimo godinama: nastavak izgradnje kanalizacionog sistema, asfaltiranje jedine saobraćajnice i proširenje groblja. Program još nije došao na red za razmatranje, ali uložićemo maksimalne napore da se ta saobraćajnica popravi. Nema više smisla dočekivati goste s ovakvim putem, da se bar malo popravi, ali da ne čekamo početak sezone – kaže Brguljan i dodaje da su iz Direkcije najavili radove na postavljanju ulične rasvjete u nekoliko poprečnih ulica na Prčanju – Grasovo, od Mitričkog prema kući Grandisa, iznad „Rivijere“ i u Jerovici. To su, kaže Brguljan, takođe značajne investicije, međutim, manje su važne u odnosu na glavni put, kanalizaciju i groblje.

– Istina je da kanalizacija uslovljava asfaltiranje čitavog dijela, ali pošto je neizvjesno kada će kanalizacija proći i ako budemo to čekali, dugo nećemo popravljati ništa. Međutim, na Prčanju ima oko hiljadu i po dužnih metara puta koje bi trebalo popraviti i dovesti u normalno stanje. Dva i po kilometra su urađena, što parcijalno, što u jednom komadu, ali sada su neophodne intervencije još u dva poteza – na relaciji od Ulice Nogalja do Grasova i od Kuće Visina do Ulice Jerovica. Kad bi se ti djelovi asfaltirali, imali bismo kako-tako uređen put, koji je oštećen prilikom rezanja kanala za kablove za struju, telefon i prilikom postavljanja šahti – ističe Brguljan i dodaje da je kritična dionica puta i u dijelu krivine „Kod vojske“ (na početku Mula), gdje se često dešava automobila iskliznu sa kolovoza.

Brguljan naglašava da je tokom zime Prčanj pust, ali je zato na groblju postalo „pretijesno“. On naglašava da je nedostatak prostora na mjesnom groblju pitanje kojim će se odbor Mjesne zajednice pozabaviti u narednom periodu.

Prčanj - foto Z.Nikolić
Prčanj – foto Z.Nikolić

– Urbanističkim planom Prčanja predviđeno je da se mjesno groblje proširi za više od tri hiljade kvadrata, što nama u ovom trenutku nije potrebno, međutim treba nam dio. Razgovarao sam s predstavnicima relevantnih institucija u Opštini i predočio da ne želimo da na Prčanju pravimo gradsko groblje, znamo da je to problem u čitavoj opštini, već nam je potrebno lokalno groblje isključivo za Prčanj i okolna mjesta. U tu svrhu bi trebalo da se od privatnih vlasnika otkupi od 700 do hiljadu kvadrata – pojašnjava Brguljan.

Predsjednik MZ naglašava da iako je osvjetljenje za Bogorodičin hram postavljeno, već godinu dana čeka se električar koji će da spoji kablove. Tužna slika su i feliks-palme ispod hrama i u dvorištu Doma slobode, nagrđene crvenim surlašem koje čekuju uklanjanje kako bi na njihovo mjesto bila zasađena nova ukrasna stabla.

Kaže i da lokalna Turistička organizacija od 2018. godine koristi prostoriju MZ tokom čitave godine, Turist-biro radi svakim radnim danom, a TO Kotor to vraća mjesnoj zajednici na drugi način – kroz sponzorstvo za kulturne manifestacije (mušuljada, karneval, maskembal, pašticada). Zajedno sa lokalnim udruženjem „Bope“, mještani se trenutno pripremaju za karnevalske fešte.

/M.D.Popović/

Najčitanije