26 C
Kotor

Slušaj online radio

Predavanje “Boka- Njegoševa lirska inspiracija“

Predavanje “Boka- Njegoševa lirska inspiracija“
Plakat

Kuturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica u utorak, 20. avgusta u 20 sati i 30 minuta u multimedijalnoj sali Kulturnog centra organizuje predavanje dr Milijane Kandić Simonović pod nazivom “Boka- Njegoševa lirska inspiracija“.

Petar II Petrović Njegoš je stvaralac i mislilac koji se u svijesti čitalaca inicijalno formira i definiše kao tvorac epskog književnog izraza.

Njegova su djela ogledalo patrijarhalnog morala i konteksta, istorija je njegova pozornica. Ali, pjesnik na čijim epskim stihovima kao paradigmi etičkog i filozofskog nasljeđa stasavaju generacije, pisao je, pored cijelog ansambla žanrovske raznovrsnosti i lirske pjesme. On je, što je u širem receptivnom krugu manje poznato ili kao činjenica manje zastupljeno, stvaralac duboke lirske definicije. U nauci i istoriji književnosti se gotovo zasigurno zna da je Njegoš napisao više lirskih versa nego što ih mi danas poznajemo, ali i oni koji su ostali za njim, sačuvani često na neobične načine, prebogat su rasadnik za potpunije, lirsko razumijevanje stvaralačke putanje ovog velikog pjesnika. Sa tom idejom, govorićemo o dvijema pjesmama koje je Njegoš napisao u Boki 1844. i/ili 1845. godine: ,,Ljetnje kupanje na Perčanju” i ,,Noć skuplja vijeka”.

Nastale manje ili više neposredno prije ,,Luče mikrokozme” (1845), ove pjesme motivski i spoznajno korespondiraju sa ovim religiozno-metafizičkim djelom, ali i otvaraju i drugačija vrata u Njegošev duhovni i lirski svijet. Činjenica da su obje nastale u Boki (jedna u Prčanju, druga u Perastu) povod su i za promišljanje o romantičarskom značaju prirodnog okruženja kao inspiracije za lirsko uobličavanje specifične čulnosti i duboke refleksije.

Dr Milijana Kandić Simonović rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu je upisala 1988. godine. Magistrirala je, a potom, 2016. godine, i doktorirala nauku o književnosti na polju odnosa poezije i slikarstva. Objavila dvije monografije iz naučne oblasti intermedijalnih istraživanja, kao i više naučnih i stručnih radova. Nakon višegodišnjeg metodičkog iskustva na matičnom fakultetu, trenutno radi kao profesor na katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Lođu u Poljskoj.

Najčitanije