13 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen novi turistički proizvod “Putevima prošlosti”

Putevima-proslosti-Mljet-Primorje

“Putevima prošlosti” – novi je turistički projekt realiziran u sklopu 33,8 milijuna kuna vrijednog projekta “Ruralna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”, a u okviru kojega je obnovljeno pet turističkih atrakcija na Mljetu, Korčuli, Pelješcu i u Slanome, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju u Dubrovniku.

U okviru projekta u Korčuli je obnovljena palača Ismaeli-Gabrielis i u njoj smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju obnovljena župna kuća u kojoj je uspostavljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici izgrađen Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu obnovljen Austrijski put i uspostavljena tematska staza Babinog polja.

Projekt je proveden kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijednost projekta je nešto manje od 34 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj 27,7 milijuna kuna.

Projekt je započeo u januaru 2017. godine i, uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, okupio je još 11 partnera koji su radili na njemu.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je riječ o vrlo složenom projektu s 12 partnera, što je bio i uvjet provedbe projekta.

“Dobili smo nekoliko izvanrednih i obnovljenih objekata koji predstavljaju dodatnu turističku ponudu županije. Po vrijednosti je mali, ali po složenosti velik doprinos ukupnom korištenju fondova Europske unije u županiju, a mi smo sa sedam milijardi kuna u tome najuspješnija županija”, rekao je Dobroslavić.

Složenost projekta i velik broj partnera istaknula je i ravnateljica županijske razvojne agencije DUNEA Melanija Milić, koja je uz ostalo izvijestila i da će do početka srpnja biti izdana uporabna dozvola za Muzej srebra i zlata u Smokvici.

Direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić najavio je kako će se novi turistički proizvod nastaviti promovirati i u sklopu drugih aktivnosti.

“Želimo i na tom inače nešto slabije posjećenom području županije kroz ove atrakcije usmjeriti turiste na dnevne ili nešto trajnije posjete. Vrlo su vrijedni projekti koji doprinose boljem pozicioniranju svojih destinacija, a kroz projekt ‘Putevima prošlosti’ pričaju lijepu priču o bogatstvu kulturne baštine, po čemu smo cijenjeni na svjetskom tržištu”, izjavio je Bakić.

Riječ je o integriranom razvojnom programu temeljenom na obnovi kulturne baštine, a s ciljem stvaranja integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije povezana u jedinstveni turistički proizvod. Projekt obuhvaća aktivnosti od obnove kulturnih dobara do digitalnog pristupa kulturnoj baštini.

Izvor:Hina

Najčitanije