17 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljeni originalni projekti koji promovišu kulturnu baštinu Boke – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab

Projekti WBCHIL pobrali velike simpatije izletnika



Međunarodni festival KotorArt, u okviru segmenta CHIL, organizovao je predstavljenje dvije izabrane ideje iz projekta WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadnog Balkana) podržanog od strane British Council-a.

U srijedu, 7. avgusta, prije podne veliki broj posjetitelja učestvovao je u “lovu na blago” kroz Perast, dok je u popodnevnim časovima organizovan izlet brodom od Veriga, preko Stoliva i Prčanja, do Mua i Kotora. Izletnici su bili oduševljeni WBCHIL idejama, njihovom realizacijom i značajem koji ovi projekti mogu imati kao važan činilac kulturnog turizma.

U Perastu su autorke projekta Perast Passport, Kristina Pavlak, Jovana Vujičić i Ana Georgieva, okupljenim izletnicima podjelile posebno kreirane pasoše popunjene opisima i zanimljivostima koje se vezuju uz određenu znamenitost i istoriju Perasta. Izlet je krenuo sa Pjace Gospe od Karmena, odakle su prisutni posjetioci pošli u avanturu nesvakidašnjeg upoznavanja Perasta. Nakon „pronalaska“ i obilaska znamenitosti, posjetioci su u svom pasošu dobijali posebno dizajniran pečat posјećene lokacije. Na ovaj način Perast je dobio kuriranu istoriju koja je obogatitla njegov sadržaj, a ujedno posјetiocima pružila poseban suvenir – ispečatiran pasoš.

Istog dana, u popodnevnim časovima, predstavljen je i projekat pod nazivom GEO_cultureMNE. Autori projekta Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti i viši savjetnik u Narodnom muzeju Crne Gore, Lazar Pejović, umjetnik i profesor Univerziteta Crne Gore, kao i Robert Aleksić, GIS developer i edukator, približili su svoju kreativnu ideju izletnicima i pobrali oduševljenje ovako jedinstvenim i savremenim pristupom kulturnoj baštini ovog dijela Boke.

Kulturna baština Boke – foto KotorArt

Osnovna ideja projekta jeste povezivanje konkretnih mjesta u fizičkom prostoru, s umjetničkim djelima inspirisanim tom lokacijom. Upotrebom digitalnih tehnologija, umjetnička djela postala su nove referentne tačke za nesvakidašnje doživljaje prirode, dok je pogled na pejzaž omogućio bolji uvid u njegovu umjetničku interpretaciju. S obzirom na to da su mnogi umjetnici – od Pera Počeka i Petra Lubarde do Mihaila Vukotića i Mila Milunovića, bili inspirisani ne samo crnogorskim gradovima, poput Cetinja, Ulcinja i Budve, već i mnogim manje poznatim predjelima, ova kulturno-turistička mapa pokriva značajan dio Crne Gore, a ne samo amblematske pejzaže. Ideja autorskog tima jeste da digitalnu kulturno-turističku mapu u budućnosti dodatno razvije i dopuni je, ne samo djelima likovne umjetnosti, već različitim elemntima kulture baštine, poput muzike, arhelogije, knjiženovisti i drugih.

Oduševljen sam idejama koje su, na vrlo jedinstven način prikazale kulturnu baštinu. Na vrlo zanimljiv način autori projekta su nam predstavili ideje, a svako je učestvovao u igri, usput saznajući mnogo o kulturnoj baštini Boke, na vrlo neposredan i interesantan način. Ovo su sjajni projekti za razvoj kulturnog turizma, dizanja svijesti, kako lokalnog stanovništa, tako i turista o blagu koje posjedujemo. Ono što je sjajno je da ovakvi izleti mogu biti interesantni čitavoj porodici, kako djeci tako i odraslima. – istakao je jedan od izletnika.

Projekat WBCHIL – Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Inovativna laboratorija u oblasti kulturnog nasljeđa Zapadanog Balkana), zajednička je inicijativa KotorArta i SHARE Fondacije, kao dio zajedničkog Cultural Heritage Innovation Lab programa. Projekat WBCHIL je podržan od strane British Council-a kroz grant šemu “Laboratorije za učenje u oblasti kulture i kreativnih industrija” kao dio projekta “Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog uticaja.

Najčitanije