20 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici OBNOR-a Kotor odali počast narodnom heroju Matu Mašu Brguljanu

Predstavnici OBNOR-a Kotor odali počast narodnom heroju Matu Mašu Brguljanu
OBNOR Kotor

Predstavnici OBNOR-a Kotor juče su u Parku slobode položili cvijeće na bistu narodnog heroja Mata Maša Brguljana, poklonili se njegovim sjenima i evocirali uspomene na njegov životni put i djelo.

Kako podsjećaju, Brguljan je izgubio je svoj mladi život na Kupresu 12. avgusta 1942. godine.

Potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore Ljubenko Borović navodi da se danas obilježava 113 godina od rođenja, 82 godine od herojske pogibije, te 71 godina od proglašenja narodnog heroja Mata Maša Brguljana.

“Vječno smo zahvalni njegovom borbenom ponašanju i djelovanju do pogibije, a mi smo u obavezi da ga nikad ne zaboravimo. Moramo ga pamtiti, odavati mu počast i zahvalnost za njegovu hrabrost i izvanredno vojničko djelovanje, te da mu se vječno odužujemo.

Ovaj mladi čovjek je dao život za slobodu i svoju mladost za vječnost ostavio na Kupresu.

Danas smo se poklonili njegovim sjenima i djelu i položili cvijeće za njegov nezaborav, kao i njegovim saborcima, takođe narodnim herojima Nikoli Đurkoviću i Savu Iliću, čije se biste nalaze pokraj Matove.

Njihova jedina krivica je bila što su odbili da služe okupatoru, već su goloruki krenuli na neprijateljske bajonete, ginući za slobodu i rodnu grudu. Njima pripada slava i nezaborav, a nama i posebno mladima ostaje obaveza da čuvamo njihova časna djela i herojsko dostojanstvo” – poručuje Borović.

OBNOR Kotor

Mato Brguljan je, navodi, veliki revolucionar i velikan KPJ.

“Vječno ćemo se sjećati i o njemu govoriti. Ovakvih svetih mjesta ima na desetine širom naše domovine i na sve strane širom nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Omladinci i njihovi saborci NOR-a nijesu se borili samo za Crnu Goru, već i za državu koje, nažalost, više nema.

Mašo Brguljan i njegovi saborci životima su platili svoja uvjerenja, svoju plemenitu namjeru da budu među prvima u Evropi na putu da zaustave već narasle sile svjetskog fašističkog mraka.

Takvi ljudi, ti sjajni heroji kakav je bio i Mato Mašo Brguljan, stalno su u svom srcu gajili beskonačnu ljubav prema svojoj zemlji, tradiciji i svojim sunarodnicima, što nas duboko podstiče da se njihovim primjerima uvijek služimo i da ih nikad ne zaboravimo.

OBNOR Kotor

Posebna je čast i zadovoljstvo, kao i doživljaj govoriti o čovjeku koji nije žalio svoj život da bi mi danas uživali u slobodi” – ističe Borović.

Napominje da je Mašo Brguljan na Kupresu, daleko od svojih rodnih Škaljara, dao život za ideale koji su temelji Evrope iako ih, ocjenjuje, današnja Evropa zaboravlja.

“Kada god se ovakvim povodom, a i bez povoda čovjek nađe na ovakvom mjestu kao što smo mi danas u Parku slobode, kraj spomenika palim za slobodu i žrtava fašizma sa bistama narodnih heroja na ovome svetom mjestu, osjeti se ogromno uzbuđenje jer iz ovog parka govori istorija i gledaju oči heroja – junaka iz kojih izbija snaga i odlučnost, ali i sjeta za mladošću nekoliko generacija koje su ostale na vječitoj straži slobode,

Njihova smrt, kao i ostalih boraca, okončale su njihove živote i njihovo fizičko i biološko postojanje među našim revolucionarima, ali njihovi životi nikada ne umiru dok se njih sjećamo i dok ih obilazimo.

Sa ovog svetog mjesta šaljemo poruku lokalnoj samoupravi da se na trgu Maša Brguljana postavi tabla i bista.

Šaljemo poruku mladima da sagledaju koliko vrijedi sloboda i kolika je cijena za nju plaćena. Zato zajedničkim snagama čuvamo od zaborava ove heroje i svijetle tekovine NOB-a.

Neka je Matu Mašu Brguljanu vječna slava i hvala” – poručuje Borović.

Najčitanije