17 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera – Misa Catharinorum Božidara Boba Nikolića posvećena Tempori Catharinorum

Premijera – Misa Catharinorum Božidara Boba Nikolića posvećena Tempori Catharinorum
Misa Catharinorum Božidara Boba Nikolića

Pošto smo mi ovdje izmiješani i pravoslavni i katolici, onda sam projekat uradio s namjerom da se pjeva u isto vrijeme i na latinskom jeziku i na jeziku bliskom crkveno-slovenskom, a u stvari se radi o „Slavonskoj misi“, objasnio je autor.

Muzički projekat „Misa Catharinorum“ autora Božidara Boba Nikolića izvedena je premijerno na sceni kotorske Crkve Sv. Duha, na zadovoljstvo i uživanje publike koja je ispunila salu do posljednjeg mjesta.

U mističnoj zatamnjenoj atmosferi uz plamen svijeća, vokalni ženski ansambl koji čine soprani: Jovana Miljenović i Ivana Marković; drugi soprani: Milica Lalošević  i Tamara Radonjić; prvi alti: Sandra Lazović i Sandra Vukmirović, te drugi alti Milica Pasković i Marina Mirković, u pitkom sazvučju sa dubokim glasom Božidara Nikolića je izveo „Misu“ u tri djela: I- Misa Catharinorum (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), II dio- Presvetoj Bogorodici i III- Jutarnja molitva. Publika je pomno pratila svaku izvedbu, pratići ih fokusiranim aplauzima, koji su na kraju kulminirali u ivacije, te su izvođači na bis izveli kompoziciju „Jutra jugova“, koju je Nikolić muzički uobličio i aranžirao na stihove svog omiljenog pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića. Vokalistkinje, uglavnom profesorke u kotorskoj ili u tivatskoj muzičkoj školi, sve afirmisane i kroz klapsko i horsko pjevanje, perfektno su ukomponovale svoje višeglasje sa diskretnom, svedenom instrumentalnom muzikom i bazičnim glasom kompozitora i autora Božidara Nikolića.

-Ovo je ozbiljan projekat, rađen sa namjerom da se pjeva i na latinskom jeziku i na jeziku bliskom crkveno-slovenskom, a u stvari se radi o „Slavonskoj misi“. Nekad se u Slavoniji služila misa na narodnom jeziku, i pošto smo mi ovdje izmiješani i pravoslavni i katolici, onda sam uradio s namjerom da se pjeva u isto vrijeme i jedno i drugo. Možda je na momente haotično, ali mislim da je vrlo razumljivo. Htio sam da spojim te dvije stvari u jednu cjelinu koliko je to moguće i koliko je izvodljivo, onako, pomalo ekumenistički, objasnio je autor za Boka News.

Ovom „Misom“ Nikolić ima namjeru da od zaborava otrgne umjetnički projekat „Tempore Catharinorum“ koji su 1981. godine pokrenuli Zoran Mujbegović, Milica Bačić i kotorski  slikar i „oriđinal“ Jovo Abramović, a Božidar Bobo Nikolić se u ovaj likovni hepening uključio 1994. godine. Radio je ranije i omaž Jovu Abramoviću, radiće, kaže i ubuduće, jer mu se čini da ga se sve manje ljudi sjećaju – vrijeme čini svoje.

-Radili smo zajednički projekat koji se zvao „Ordine et disordine“ (lat. Red i nered), imali smo slike i muziku koje su rađene uporedo, svaka slika je imala svoju muziku i obrnuto i od onda ja nekako održavam makar neko sjećanje na tu „Temporu“ i na slikara Abramovića. Tako je „Tempora“ dobila svoju „Misu“, koja je čuva od zaborava, objasnio nam je autor. Za ženski vokalni ansambl kaže da su „anđeli moji koji pjevaju“.

-One su fenomenalne, sa njima raditi je bogatstvo, tako da i ono što zamislim, u njihovoj izvedbi izgleda neuporedivo bolje, zato što unose sebe u potpunosti, unose svu svoju kreativnost, unose  svoj duh, svoje znanje i talenat, ogroman kao planina, ističe zadovoljni kompozitor, koji se u ovoj sali osjeća „kao kod kuće“.

-Jako mi prija da nastupam u ovoj sali zato što sam bio đak kotorske Muzičke škole -pohađao sam violinu kod prof. Nikše Čučić, i cijelo vrijeme sam pjevao u horu koji je on vodio. U to vrijeme direktor je bio pok. Keko Marković, isto violinista, tako da sam imao vrhunsku bazičnu obuku, otkrio nam je Nikolić.

Misa Catharinorum, Crkva Sv. Duha

Bobo Nikolić je ranije objavio i izveo autorska djela: Rekvijem (2004. godine), Liturgija (2016.), a sada i Misu Kotorsku, te razmišlja da sve to, ako bude prilike, objavi i na komakt disk.  Ono što planira je da idućeg ljeta na isti dan koncerno obuilježe dvadesetogodišnjicu „Rekvijema“ i izvede ga ponovo, zajedno sa vokalistkinjama koje su tada radile, kao i sa ovima koje su sada pjevale.

Već je krenuo sa izradom svog sajta, gdje će zainteresovani moći da preuzmu sve njegove notne zapise i snimke.

-Sad kada je sve leglo kako treba, a večeras smo čuli koliko je to dobro, planiramo i druge koncerte, ko god bude zainteresovan da nas ugosti, mi smo već spremni, poručio je Nikolić, čiji je sin Luka Nikolić, napisao lijep uvodnik u program štampan na pratećoj brošuri.

B. Nikolić
Misa pisana za veliki mješoviti hor, simfonijski orkestar i bend

-Moja interesovanja u muzici su mnogo šira- pišem za klapu i moje kompozicije su izvođene na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu dvije godine, kao gitarista sviram raznorazne žanrove – blues, fusion ( i to komponujem takođe). Nemam stalni bend, ali skupljamo se s vrmena na vrijeme, snimam, komponujem, pišem uglavnom za horove, ali i za orkestre.  Kotorska misa je i pisana za veliki mješoviti hor, simfonijski orkestar i bend (džez kvartet: klavir, kontrabas, bubanj i gitara), međutim, prilika je bila takva da izvedemo to na ovaj svedeni način, uz vokalni ansambl i gitaru, kaže Bobo.

Provjerena ekipa

-Prvi put smo sarađivale sa našim kompozitorom Bobom Nikolićem novembra 2016. godine, kada smo izveli njegovo djelo „Liturgija“, to je bio naš prvi susret. On je kroz svoje razne konekcije i poznanstva, kako u Muzičkoj školi tako van nje, došao do nas, vokalistkinja ostvarenih u klapskom, horskom pjevanju, koleginica iz struke i tako smo se povezali. Od tadašnje „Liturgije“ do sadašnje „Mise“ vidi se taj Bobov „duhovni pluralizam“, a on je odlučio da ovo novo djelo izvede ista ekipa, jer smo se prvi puta jako dobro pokazale, bio je zadovoljan našim učinkom na sceni, sigurna sam da smo opravdale ukazano povjerenje, kazala je za BN Jovana Miljenović, sopran, članica i solo pjevačica Hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ Kotor 1839.

/M.D.P./

Najčitanije